duminică, 7 septembrie 2014

Rulada exceptională cu spanac

Mioarei îi revine onoarea rețetei cu numărul 300 cu această rețeta extrem de gustoasă.
Iată ce ne spune ea:

Rulada aceasta, într-o veche carte de bucătărie, se numeşte "rulada excepţională cu spanac" și, de fiecare dată când o fac, e un mare succes!

Umplutura:
500 g e spanac (congelat)
50 g de unt
2 linguri de făină
100 - 150 ml de lapte
2 căţei de usturoi
1 ou
sare, piper
Se călește  spanacul în unt, se adaugă făina dizolvată în laptele rece, usturoiul mărunțit, sare, piper, iar la sfârşit şi oul întreg. Se amestecă continuu, la foc mic, să nu se prindă. Pasta aceasta trebuie să aibă consistența unei smântâni foarte groase. Se lasă deoparte să se răcească şi se face aluatul.

Aluatul (care, în final, seamănă cu o omletă groasă):

100 g făină
100 g unt
500 ml lapte
5 ouă mari
sare, piper
Într-o cratiţă de circa 3 l, se topeşte untul la foc mic, amestecându-l cu făina numai un minut, fără să se rumenească. Se adaugă, încet, laptele fierbinte, mestecând mereu, ca să nu apară cocoloaşe. Se ia cratiţa de pe foc şi, când sosul e aproape rece, se adaugă, pe rând, gălbenuşurile, sarea şi piperul. Apoi albușurile bătute spumă tare, cu mișcări de sus în jos (nu se foloseşte robotul aici).
Compoziţia se întinde într-o tavă mai mare (tava de la cuptorul de aragaz)peste o foaie de hârtie pentru copt. Se introduce în cuptorul bine încălzit (220  grade) şi se lasă 30 de minute. După 10 minute, focul se reduce la mijlociu (175 grade) şi se mai lasă 20 de minute.
Tava se scoate din cuptor şi se trage cu grijă foaia de copt cu aluatul  pe o suprafaţă rece.

Peste foaie se întinde uniform umplutura şi se rulează uşor, cu ajutorul hârtiei de copt. Aluatul  e moale, pufos şi nu se rupe.


Rulada se serveşte caldă.
Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu