marți, 9 decembrie 2014

Turta dulce à la Arjana





Arjana ne-a facut bucuria de a inaugura perioada premergatoare Craciunului, ceea ce in lumea vestică se cheama Advent, cu o rețetă inedită de turtă dulce.
Dar să vedem un pic ce este, de fapt,  turta dulce? Una din cele mai vechi prăjituri, coapte traditional in postul Craciunului, dintr-un aluat fară grăsimi animale, cu ou insă și  pe baza de faină,  nuci și miere, bogat în mirodenii, anason, scorțișoară, piper, cardamom, nucșoara etc. Un aluat dens ce poate  fi impregnat si tăiat in forme și care se intărește apoi și poate fi păstrat multă vreme. Făina folosită 
 cu precădere este săracă in gluten, iar procesul de dospire în lipsa apei, este ajutat de o sare de carbonat de potasiu, numită " Pottasche" ce a fost inițial extrasă din cenușa, precum si o sare de amoniu, rezultată din mărunțirea coarnelor de cerb, de unde numele de Hirschhornsaltz. Azi se folosește pe scară largă praful de copt. 
Prajituri pe baza de miere sunt cunoscute din antichitate , dar turta dulce in  forma ei acutală iși are originea în Dinant  în Belgia de unde apoi s-a răspântit în Germania  la Aachen ( și acum sunt celebrele așa numitele aachener Printen) apoi în mănăstirile din Franconia unde ele Măicuțele coceau așa numitele turde de piper, Pfefferkuchen, numele amintind de conținutul în mirodenii cu aroma foarte puternică. În cronici ale anului 1296 sunt amintite astfel de turte la Ulm. Iar  turtele dulci de Nürenberg cu un aluat mai moale, multe nuci, fructe zaharisite și marțipan au fost realizate inițial intr-o mănăstire de calugări din Heilsbronn în secolul al paisprezecelea.

Azi exista multe centre de turta dulce în Germania, Austria , Elveția , Olanda și Peninsula scandinava. Putem spune ca e cel mai răspândit " dulce" din pragul Craciunului.



Dar haideți sa vdedem varianta Arjanei , chiar daca se abate un pic de la rețetele traditionale: 

Ingrediente
500 grame făină 

300 grame miere 

100 grame zahăr

100 grame unt

ou
lingură condiment pentru turtă dulce
lingurițe cacao
linguriță bicarbonat de sodium
30 ml lapte rece

Se pune  miereazahărul și untul pe focamestecândpână se topește amesteculfără  fiarbă. Se ia de pe foc și se lasă  se răcească 5 minute. Se adaugă oul,condimentele și praful de cacao. Se amestecă bine. La sfârșit, de pune făina cernutăbicarbonatul și șapteșe. Se frământă un aluatdestul de moale și lipicios. Se pune în folie și se lasă în frigider până a doua zi.
Se scoate la temperature camerei (este destul de tare), se framântă puțin pentru a se înmuia și se întinde subțire. Setaie cu forme, se coace 8 minute la 180˚. Când se scot din cuptor, se ung cu gălbenuș bătut.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu