vineri, 28 noiembrie 2014

Plăcintă cu mere

Cu ani în urmă, am folosit des acest aluat, pe care doresc sa îl prezint aici, un fel de aluat de foietaj rapid, pentru diferite rețete. Este vorba de aluatul cu părți egale de unt sau margarină, făină și brânză de vacă. L-am preparat deseori, ca aluat de saleuri, niște saleuri ușoare care cresc frumos și pe care le presar cu chimion sau cașcaval. A fost o vreme, care a trecut de mult timp, slav Domnului, când ouăle era greu de găsit. Va puteți închipui așa ceva, mai tinerii mei prieteni? Acest aluat  era, astfel,o alternativă la aluaturile clasice. Caci aveai  nevoie de multă imaginație pentru a putea prepara câte ceva să îți întîmpini musafirii sau sa îți bucuri familia, la sfârșit de săptămână. 
De data aceasta, deși aveam ouă, am vrut să încerc în ce măsură se potrivește acest aluat la plăcinta cu mere.  Am fost foarte mulțumită, se potrivește foarte bine ! 

Pentru o tavă de cuptor am folosit: 
1,5 kg de mere
5-6 linguri de zahăr
O lingurița de scorțisoară
O lingură de pesmet
Zeama de la 1/2 lămâie
Un gălbenuș 
250 de g de unt
250 g de brânză de vacă 
250 g de făină 

Din unt , brânză și făină am frământat un aluat nu prea tare. Dacă folosiți brânză tip Quark care e mai apoasă, veti avea nevoie de ceva mai multă făină. 
L-am învelit în folie și l-am lăsat să se odihnească la frigider cam o oră.
În acest timp am curățat și ras merele, le-am amestecat cu zahăr, scorțisoară și zeama de lămâie si le-am lăsat să se inmoaie un pic și să lase zeamă. 
Am încălzit cuptorul la 180 de grade, am impărțit aluatul în două. Am întins prima foaie, am plasat-o în tavă, am presărat-o cu o lingură de pesmet și am impărțit merele rase pe care le-am stors bine de suc în prealabil. Am intins a doua foaie, am acoperit  merele, am impuns foaia din loc în loc sa nu crească neuniform la copt, am uns-o cu un galbenuș de ou și am băgat prăjitura în cuptor la 180 de grade pentru
30-35 de minute până s-a rumenit frumos.
Pe lângă alte, reușite prajituri cu mere pe care le puteți citi aici, aceasta este o alternativă rapidă, foarte fragedă și, zic eu, de mare succes. 

Tipp: în loc de pesmet puteți folosi nuci măcinate, iar prajitura mai poate fi înbunătățită cu fulgi de migdale presărați peste gălbenuș, inainte de copt . 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu