duminică, 15 februarie 2015

Felii cu cremă caramel ( Karamellpité)






În copilărie,  mama făcea deseori această prăjitură. Îmi amintesc perfect  momentul de concentrare şi ușoară tensiune când scotea foile coapte pe fundul tăvii din cuptor și trebuia să le treacă, fără să se sfărâme, pe o tavă întinsă . O făcea cu rapiditate, cu mișcări decise, si se bucura copilărește când lucrul acesta îi reușea ! De aceea, m-am bucurat când , în prag de Crăciun, am văzut postarea Anitei cu aceste foi caramel. Mi-ar fi plăcut să pot să sun, ca de multe alte ori, acasă, la Timisoara, ba am și avut un moment impulsul să o fac și să o întreb pe mama de rețeta ei. Dar, deodată, din păcate, lucrul acesta a devenit imposibil!
Am realizat totuşi prăjitura, după rețeta din blogul Anitei: "Kavé és Csokoladé". Am realizat-o de acest prim Crăciun în care mama a fost cu noi, vai, doar în gând ! 


Pentru aluat avem nevoie de : 

280 g de făină
150 g de unt 
150 g de zahăr
un ou
o lingură de smântână
2 linguri de lapte
un vârf de cuțit de praf de copt 

Pentru cremă:

500 ml de lapte
150 g de zahăr
3 linguri de făină
3 linguri de zahăr pentru caramel
3 linguri de cafea tare
100 g de unt

Amestecăm, sau, altfel spus, frecăm,  pentru aluat, untul cu făina, adunăm amestecul în formă de mușuroi, adăugăm, în adâncitura din mijloc oul, zahărul,apoi, pe nd, smântânalaptele și praful de copt, și frământăm un aluat așa-zis fraged, pe care îl lăsăm să se odihnească o jumătate de oră la frigider. 
în acest timp, pregătim crema, care, și ea, are nevoie de ceva timp să se răcească. 
Punem la fiert laptele, din care am luat deoparte căteva linguri, omogenizăm făina cu zahărul în cele 2-3 linguri de lapte si turnăm compozitia în laptele fierbinte. 
Mestecăm continuu , la foc mic, să nu se prindă de fundul oalei, până obținem o cremă de consistența unei smântâni groase. Când s-a răcit un pic , adăugăm untul și omogenizăm. 
Împărțim aluatul în patru părți egale, întindem, pe rând, patru foi, pe care le coacem în cuptorul încins la 180 de grade, pe fundul tăvii unse în prealabil cu untsau ulei. Foile trebuie să rămână deschise la culoare, le scoatem imediat ce se ingălbenesc pe margine, altfel sunt prea casante. Le lăsăm să se odihnească vreo jumătate de oră, după care ungem prima foaie cu o treime din cremă, o acopemim cu cea de a doua, o ungem și pe aceasta, și tot așși pe a treia. Ultima foaie o presărăm cu zahăr praf. Tăiem prăjitura a doua zi , când s-a pătruns crema și foile s-au înmuiat puţin
Este o prăjitură foarte spornică! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu