duminică, 5 martie 2017

Ecleruri cu cremă de vanilie ( Kepviselöfank)

                                 

In timp ce scriam titlul rețetei mă gândeam că aces nume, ecler, im este un pic străin. La noi în familie acestei prăjituri i se zice " kepviselöfank" ceea ce înseamnă : gogoașa deputatului ! Iar in germană se cheamă Windbeutel sau pungi cu vânt , un nume sugestiv și care este destul de aproape de adevăr dacă ne gândim că prin coacere ia naștere un spațiu gol ce poate fi umplut cu cremă sau frișcă (dulce ) sau cu brănză sărată sau cașcaval. 
Deci.." kepviselöfank" este una din präjiturile copiläriei, des fäcutä de mama si bunica mea, preluată de mine, la rândul meu, și îndrăgita și de copiii mei. Mă și mir că nu v-am prezentat-o până acum . Tot ce pot să spun e că e o prăjitură grozavă ! Ușoară, cu o cremă pufoasă și fiecare bucată e o imbucătură ce alunecă pe gâtlej fără nici o problemă. Dintr- o porție ies cam 45-50 de bucăți care vor și dispărea cu repeziciune.
Iată rețeta,  cum a notat-o bunica mea în 1932. O rețetă, deci, mult verificată . Dar înainte, mai trebuie să vă spun că aluatul este unul fiert, înainte de a fi copt. Mai precis se fierbe apa cu grăsimea și cu făina până se desprinde de pe fundul oalei. Un aluat tipic de ecler. 
Avem nevoie de : 
Două pahare de apă 
Jumătate de pahar de unt sau margarină 
Sare 
Cinci ouă 
200 g de făină 

Pentru cremă : 
Trei oua 
Patru linguri de zahăr praf 
Un zahăr vanilat 
Un pahar de lapte 

Pentru decor : 
2 linguri de zahăr pentru zahăr ars. 

Incălzim apa cu un pic de sare, introducem untul și lăsăm pe foc până amestecul devine o emulsie. Turăm făina, amestecăm vârtos și lăsăm la foc mic până aluatul se desprinde de oală. 

                                           


Tragem deopare, lăsăm să se răcească cât de cât. Încorporăm ouăle pe rând, amestecând după fiecare. 

                                   

Din aluatul acesta luăm cu lingurița câte purțin, sau folosim un cornet și plasăm grămăjoare egale   
                                          
   
                                 

 pe hârtia de copt în tava de cuptor. 
Incălzim cuptorul la 200 de grade. Coacem la foc iute primele 10 minute,  apoi reducem focul și mai coacem 15-20 de minute până eclerere noastre capătă o crustă aurie . Pentru a le ajuta sa se usuce si in interior, la sfarsitul coacerii le scoatem, le ințepăm cu un ac și le reintroducem pentru 2-3 minute în cuptor. 

                                 

Pentru cremă frecăm trei gălbenușuri cu trei linguri de zahăr și o lingură de făină până amestecul se albește și face bășicuțe. 
Încălzim laptele cu un pliculeț de zahăr vanilat, turnăm cu grijă gălbenușele frecate, amestecăm continuu pănă crema se ingroașe și capătă consistența dorită. O lăsăm să se răcorească. Între timp batem cele trei albușe spumă cu o lingură de zahăr. Amestecăm totul și cu această compozițe spumoasă umplem eclerele. 
Caremelizăm cam două linguri de zahăr, la o culoare aurie, picurăm peste gogoașele umplute și , dacă vrem, mai presărăm cu zahăr pudră. 
Un desert de mare efect, doamnelor și domnilor ! 



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu