miercuri, 17 mai 2017

Broccoli pe aburi cu sos de brânză

                                           
Pentru azi un fel simplu, care place copiilor, are puține calorii și se pregătește repede.
Rețeta prietenei mele Carmen, care a pregatit-o pentru nepoțica ei, Isabelle ! 
Dar să vedem care e avantajul folosirii acestei legume în alimentație ? 
Broccoli, recunosc, îl cunosc doar de vreo 20 de ani, în tinerețile mele nu l-am întâlnit în piețele Timișorii  deși...
Planta este cunoscută în Europa încă din Evul  mediu. Caterina de Medici a adus-o pe masa regilor Franței, de acolo a fost dusă și în Anglia îar în secolul XVIii-lea președintele american Thomas Jefferson a introdus-o în Stetele Unite ca un experiment de cultură. 
Se cultivă în Europra cu precădere în Italia, în jurul Veronei, este foarte bogată în potasiu, calciu si in flavonoide si vitamine, B2 si B6, precum și provitamina A și Vitamina C . 

S-a dovedit că dacă pregătim leguma în aburi, cum am făcut noi, toate aceste microelemente si vitamine se pastrează, prin fierbere ele trec în mare parte în apă.

Dacă comparăm broccoli cu ruda mai cunoscută, conopida, iată la ce concluzie ajungem, privind nutrienții, în câteva expmple : 


      Broccoli 100 g                                                      Conopidă 100 g 
  • Vitamina C :    89,2 mg.                                             48,2 mg
  • Vitamina A :   623 mg                                                    0 mg                                          
  • Calciu:            47 mg                                                  22 mg
  • Magneziu :     21 mg                                                   15 mg 
  • Potasiu :       316 mg                                                  299 mg               
  • Fier :              0, 7 mg.                                                 0,4 mg 

Sper să vă fie de folos aceste câteva informații . 
Dar să vedem rețeta noastră : 
Pentru două persoane : 
Broccoli 300 - 500 g 
 150 g de brânză de vacă cremoasă 
100 ml de smântănă lichidă 
O lingură de parmezan
Pateu felii de șuncă fiartă 
Sare 
Nucșoară 
O jumătate de lingurită de bicarbonat 

Curățăm, desfacem în rozete și spălăm broccoli. Îl plasăm pe o sită metalică pe care o punem peste un vas cu apă ce fierbe în clocote. Sărăm și presăram un pic de bicarbonat ca sa ne rămână culoarea frumoasă . 
Lăsăm cam 10 minute până leguma s-a pătruns. 
Intre timp încălzim pe foc smăntâna lichidă , adaugăm brânza și parmezanul. Putem sa mai adăugăm  un pic de praf de nucșoară și de boia iute , dacă nu mănâncă copii,și dorim ca sosul să fie mai aromat.
Servim broccoli cu sos și suncă fiartă ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu