Rețeta prietenei mele Carmen, care a pregatit-o pentru nepoțica ei, Isabelle !
Dar să vedem care e avantajul folosirii acestei legume în alimentație ?
Broccoli, recunosc, îl cunosc doar de vreo 20 de ani, în tinerețile mele nu l-am întâlnit în piețele Timișorii deși...
Planta este cunoscută în Europa încă din Evul mediu. Caterina de Medici a adus-o pe masa regilor Franței, de acolo a fost dusă și în Anglia îar în secolul XVIii-lea președintele american Thomas Jefferson a introdus-o în Stetele Unite ca un experiment de cultură.
Se cultivă în Europra cu precădere în Italia, în jurul Veronei, este foarte bogată în potasiu, calciu si in flavonoide si vitamine, B2 si B6, precum și provitamina A și Vitamina C .
S-a dovedit că dacă pregătim leguma în aburi, cum am făcut noi, toate aceste microelemente si vitamine se pastrează, prin fierbere ele trec în mare parte în apă.
Dacă comparăm broccoli cu ruda mai cunoscută, conopida, iată la ce concluzie ajungem, privind nutrienții, în câteva expmple :
Broccoli 100 g Conopidă 100 g
- Vitamina C : 89,2 mg. 48,2 mg
- Vitamina A : 623 mg 0 mg
- Calciu: 47 mg 22 mg
- Magneziu : 21 mg 15 mg
- Potasiu : 316 mg 299 mg
- Fier : 0, 7 mg. 0,4 mg
Sper să vă fie de folos aceste câteva informații .
Dar să vedem rețeta noastră :
Pentru două persoane :
Broccoli 300 - 500 g
150 g de brânză de vacă cremoasă
100 ml de smântănă lichidă
O lingură de parmezan
Pateu felii de șuncă fiartă
Sare
Nucșoară
O jumătate de lingurită de bicarbonat
Curățăm, desfacem în rozete și spălăm broccoli. Îl plasăm pe o sită metalică pe care o punem peste un vas cu apă ce fierbe în clocote. Sărăm și presăram un pic de bicarbonat ca sa ne rămână culoarea frumoasă .
Lăsăm cam 10 minute până leguma s-a pătruns.
Intre timp încălzim pe foc smăntâna lichidă , adaugăm brânza și parmezanul. Putem sa mai adăugăm un pic de praf de nucșoară și de boia iute , dacă nu mănâncă copii,și dorim ca sosul să fie mai aromat.
Servim broccoli cu sos și suncă fiartă !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu