Această rețetă este una din lucrurile cu care m-am întors dintr-un concediu relaxant în golful napolitan, în orășelul Vico Equense, la Castello Giusso.
Am mâncar acolo în fiecare seară într-un restaurant cu semi- autoservire. Dimineața apărea meniul, scris cu cretă pe o tablă dreptunghiulară neagră, noi îl fotografiam și încercam să ghicim care e oferta, ce vom alege la cină .
Acest fel de mâncare napolitan cu un nume poetic, ce sepoate traduce destul de prozaic, ca vinete à la Parma, a fost pentru mine o revelație. Abia am așteptat să pot să incerc rețeta și să o împart cu voi.
Dar înainte să vorbim despre cantități și mod de preparare vreau să vă spun câteva cuvinte despre aceste acest fel vegetarian. Cu mici varianții răspândit în toată Italia dar de fapt foarte iubit în Calabria și Sicilia. Se pare ca parimgiana in siciliană înseamnă șipcile de lemn ca apărătoare de geamuri.
E un fel gustos bazat pe trei ingrediente principale : vinete, mozzarela și suc de roșii.
Pentru patru persoane avem nevoie de :
700-800 g de vinete
250 g de flor di latte ( mozzarela)
75 g parmezan
Sare
Piper
Frunze de busuioc
2—3 linguri de ulei de măsline
Ulei pentru prăjit
750 ml de suc de roșii sau doua conserve de roșii bucăți
O ceapă mică
Spălăm vinetele și le tăiem în lung în felii de 2-4 mm.
Le sărăm cu sare grobă și le lăsăm să lase zeamă , dacă se poate într-o sită încăpătoare.
Tăiem mozzarela în cubulețe :
Eu am pregătit singură sucul de roșii, cu pulpă cu tot.
Curățăm o ceapă, o tăiem mărunt și o călim intr-un pic de ulei de măsline. Turnăm sucul de roșii și lăsăm totul să fiarbă cam 45 de minute. Adăugăm sare, piper si frunze de busuioc.
Spălăm feliile de vinete, le uscăm cu un șervete, iar apoi le prăjim pe rând în tr-o tigaie cu ulei din plin. Le punem pe un șervețel absorbant ca să îndepărtăm uleiul în exces.
Alegem un vas de iena sau de porțelan, punem un pic de sos, apoi vinete și mozzarela, presarăm parmezan și o luăm de la capăt. La suprafață e suc de roșii, mozzarela și parmezan. Se coace timp de 30 -35 de minute la 180 de grade. Se lasă apoi să se odihnească cam jumatate de oră .
Se servesc la temperatura camerei, nu fierbinți !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu