Daca v-ati plictisit de modul clasic de a pregati conopida, sub fomă de sufleu, la cuptor, cu pesmet, (toate aceste variante le gasiti, de altfel, în blogul nostru ), vă oferim, iatā, rețeta lui Ottolenghi.
E, desigur, indreptătită intrebarea: who is Ottolenghi ?
A apārut, nu demult, o carte cu retetele lui, mizerabil tradusă și mizerabil redacționată dar, dacă nu o posedați, imi face plăcere să vă prezint o rețetă. Mai ales pentru că este mizerabil tradusă de un neprofesionist .
Precum stiti, probabil, nu e rar ca bucătari mediatizati și carismatici să își fi inceput cariera nu la cratiță, ci la universitate.
Este si cazul nostru. Ottolenghi, israelian care trăiește la Londra, a studiat la Universitatea din Tel Aviv filozofie și literatură, și-a dat masteratul în literatură comparată și doar apoi a mers la Londra și a absolvit cursuri de bucătărie la renumita școala "Le Cordon Bleu". Restul e poveste. Succese, cărți, restaurante, magazine.
În ce constă succesul ? Intr-un mod rafinat de a scoate la iveală, cu mirodenii și un amestec mediterano-oriental de a găti, gustul fructelor și al legumelor.
Deci, inapoi la rețeta noastră .
Pentru patru porții, fie ca și garnitură fie ca aperitiv :
- 1/2 de linguriță de șofran (o variantă mai ieftină ar fi un vârf de cuțit de praf de curcuma )
- 75 ml de apă clocotită
- o conopidă mijlocie desfăcută in buchete nu prea mari
- o ceapă roșie mare, tăiată felii
- 100 g de stafide ( dacă sunt prea uscate le lăsati in puțină apă peste noapte )
- 90 g de măsline verzi de bună calitate, fără sâmburi și tăiate în două pe lungime
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 frunze de dafin
- 2 linguri de frunze de pătrunjel tocate grob
- sare
- piper
Încălziți cuptorul la 200 de grade. Puneți șofranul într-un vas cu 75 de ml de apă clocotită și lasați câteva minute până se extrage culoarea. Plasați într-un bol suficient de mare conopida, adăugați extractul de șofran și celelalte ingrediente cu excepția pătrunjelului tocat. De sărat și piperat veți face tot la sfârșit, când mâncarea e gata.
Amestecați bine, turnați totul intr-un vas termorezistent pe care apoi îl acoperiți cu o folie de aluminiu sau cu o foaie de hârtie de copt. Precum stiți, aluminiul nu face bine.
Dați la cuptor pentru 40-45 de minute, timp în care conopida se va coace dar va rămâne totusi fermă și va prelua aromele celorlalte ingrediente. La jumătatea timpului de copt indepărtați folia sau hârtia și mai amestecați totul bine. Când e gata, scoateti din cuptor, îndepăratați frunzele de dafin, lăsați preparatul să se răcească un pic, adaugați pătrunjelul tocat, sărați si piperați.
Precum vedeți, nu e mare scofală . Este totusi un mod original de a aborda un subiect , de a reînvia o legumă puțin cam plictisitoare. Copiii vostri la vârsta pubertății sau cititorii mei tineri vor gusta cu interes. Vine, doar, de la Ottolenghi !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu