Rețeta de astăzi apartine Angelicăi, prietena mea, si a lui "Gușuliță" .
Mioara a încercat-o, eu la fel, și iată, o propunem :
De ce avem nevoie:
- Două foi de aluat franțuzesc (fojetaj), cumpărat din magazin, bineânțeles.
- 250 g de spanac frunze congelat (sau echivalentul proaspăt)
- 400 de somon crud, congelat sau nu
- 80 - 100 de somon afumat
- 2 ouă + 1 gălbenuș pentru uns foaia la final
- 200 ml de smântână fluidă sau obișnuită
- sare, piper
- 2 linguri de zeamă de lămâie
Se unge cu unt o formă rotundă mai mare, de cel putin 28 cm. Se întinde prima foaie de aluat și se înțeapă cu furculița.
Se pune, ca prim strat, spanacul decongelat și bine scurs. Dacă folosim spanc proaspăt, 5oo g, îl spălam și îl inăbușim într-0 lingură de unt . Abia apoi îl folosim.
Peste spanac se pune somonul proaspăt tăiat bucățele mici si, în ultim strat, somonul afumat și el tăiat în bucăti mici.
Se amestecă bine smântâna cu ouăle bătute în prealabil se adaugă sare, piper și zeama de lămâie și se toarnă deasupra.
Peste această compziție Se așează cea de a doua foaie de aluat ca un capac. Se udă puțin marginile celor două foi și se lipesc răsucindu-le puțin pentru partea estetică. Se unge cu gălbenuș. În mijlocul capacului se face, răsucind un cuțit, o gaură în care introducem un mic cilindru din hârtie de copt. Acest cilindru îl numim *coș* sau *horn*, pentrucă pe-aici ies aburii și astfel plăcinta nu se crapă sau deformează.
Se coace cam 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 200°.
După ce se scoate din cuptor, plăcinta se lasă să se odihnească 10 - 15 șinute și de-abia după aceea se servește. Acest lucru este valabil, în general, la multe feluri de mâncare, dar mai ales la plăcinte.
Nu trebuie să mai adaug că putem folosi nenumărate variante , alte soiuri de pește, creveți, praz în loc de spanac, măcriș în loc de spanac (excepțional!). Se poate adăuga si brânză (mozzarella, feta, gorgonzola, roquefort...)
Vă doresc succes și poftă bună !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu