joi, 29 martie 2012

Hrană pentru suflet




(despre regele preferat al bavarezilor, despre Lacul lebedelor, un balet de excepţie
 şi o minunată seară....)

Trebuie să ştiţi, dragii mei, că, dacă vizitezi Bavaria, te vei întâlni, la tot pasul, cu figura tragică a regelui "nebun", Ludwig al II-lea, al Bavariei. O figură singulară, un monarh anacronic şi ciudat, la timpul său, dar mare iubitor de artă şi de frumos, acest văr al lui Sissy, împărăteasa Austriei, ea însăşi nu mai puţin conoscută. A trăit retras, nu s-a căsătorit niciodată, şi era mai apropiat de popor decât de curtea sa.
Ludwig al doilea," unser Kini", cum spun bavarezii, a fost pasionat de muzica lui Wagner şi a construit, în reşedinţele sale, un decor pentru operele acestui titan. Avea obiceiul să comande înscenări de spectacole, doar pentru sine, şi să le urmărească singur. Ludwig a construit câteva castele, în cele mai pitoreşti colţuri ale Bavariei, zidiri neconforme cu sfârşitul de secol XIX, amintind de epoca de glorie a Regelui Soare, Louis al XIV-lea al Franţei.

Asemenea viziuni arhitectonice implicau, însă, cheltuieli care, la vremea aceea, periclitau grav bugetul micului stat...Ludwig a fost declarat nebun, a fost izolat lângă lacul Starnberg, şi a murit acolo, departe de lumea de vis a palatelor sale, înecat. Nici azi nu e pe deplin elucidată această moarte stranie...
Acum, cel care a fost acuzat că aduce mari prejudicii vistieriei statului, este pentru Bavaria o importantă sursă de venit. Edificiile lui, celebrul castel Neuswanstein, castelul de pe insula Herrenchiemsee, castelul Linderhof, sunt, toate, obiective  vizitate de turişti din întreaga lume. Nu există reclamă a splendidului ţinut al Bavariei în care să nu apară silueta elegantă, un pic ireală, a castelului Neuschwanstein! Americanii şi japonezii, chiar dacă nu ştiu mare lucru despre Europa, au auzit, au citit despre, au vizitat castelele lui Ludwig.



De ce această lungă introducere? Da, desigur, "invitation au voyage", cum zicea Baudelaire...dar şi "invitation" la un  spectacol al ansambului de balet al  Operei din München:"in Iluzii asemenea  Lacului Lebedelor". Am avut ieri-seară o puternică emoţie, urmărind acest  Lac al lebedelor inedit, cu muzica lui Ceaikovsky, văzut şi realizat  de celebrul coregraf John Neumeier  impreuna cu un renumit scenograf, Jürgen Rose. Spectacolul de la München, premiera în 21 aprilie 2011, a fost pus în scenă, mai întâi, la Hamburg, încă în 1976, dar n-a pierdut nimic din caracterul său surprinzător, din modernitate şi farmec. Aflu din caietul program, foarte bine conceput,  despre istoria realizării acestui spectacol. Aflu cum doi tineri entuziaşti, doi onorabili domni azi, au vrut să dea viaţă  unui “altfel” de Lac al lebedelor. Cum, după o excursie în Bavaria, după o vizită la castelele lui Ludwig, au fost frapaţi de asemănarea dintre destinele mai multor personaje. Prinţul imaginar, Siegfrid, prinţul real, Ludwig, şi creatorul nemuritoarei opere: Piotr Ilici Ceaikovski. Trei destine tragice, legate de imposibilitatea de a găsi iubirea în lumea reală. Minunat decor, minunată coregrafie, minunată interpretare a Ansamblului de balet al Operei din München.

Vă invit la acest spectacol, dragi prieteni, şi vă invit în Bavaria!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu