vineri, 8 iunie 2012

Sparanghel verde




Încă mai ţine sezonul sparanghelului, dragi prieteni, şi, după două reţete cu sparanghel alb, iată două, rapide şi uşoare, cu sparanghel verde. Acei lujeri de sparanghel care străbat stratul de răsad şi ies la suprafaţă, văd lumina soarelui şi au o culoare verde intens. Unii spun că acest sparanghel ar fi mai aromat...nu ştiu, dar, în orice caz, se potriveşte foarte bine în salate, combinat cu roşii, salată verde sau cartofi.
Eu am încercat două variante, una cu roşii şi busuioc şi una cu cartofi.
Vă rog să le citiţi:


1. Sparanghel verde cu roşii cherry şi busuioc


    Pentru 2 persoane:

    o legătură de sparanghel, cam 250 g
    o mână de roşii cherry
    1-2 cepe verzi
    câteva frunze de busuioc
    1 lingură de aceto balsamico
    3 linguri  de ulei de măsline extra vergin
    sare, piper

Am retezat capetele lemnoase ale sparanghelului, cam 2-3 cm, cel verde nu trebuie cojit, cum se procedează cu cel alb, este mai fraged. Am pus apă la fiert într-o oală mărişoară şi, când a dat în clocot, am adăugat sparanghelul, pe care l-am fiert cam 5-8 minute. Pentru salată este mai potrivit  ca sparanghelul să fie uşor crocant. L-am aruncat apoi în apă foarte rece, dacă aveţi la îndemână, pueţi chiar câteva bucăţele de  gheaţă. Acest schimb brusc de temperatură face ca legumele să-şi păstreze culoarea frumoasă. Puteţi aplica deci tratamentul şi la broccoli sau la spanac.
Am tăiat sparanghelul astfel fiert în bucăţi potrivite, cam 2 cm, am spălat, curăţat şi  tăiat roşiile cherry în două, ceapa am curăţat -o şi am tăiat-o feliuţe. Din ulei, sare, piper şi aceto balsamico am realizat sosul. Proporţia ideală între oţet şi ulei este 1:3. Dacă vă place mai acru, atunci 1:2. Dar, în orice caz, în această proporţie de 1:3 îşi desfăşoară componentele  cel mai bine aromele caracteristice. Turnăm acest vinegret peste componentele pregătite, amestecăm şi servim cum dorim, mie mi-au surâs nişte aripioare de pui...

2. Salată de sparanghel verde cu cartofi noi


Când am fost acasă, la Timişoara, la începutul lui mai, am mâncat prima oară în acest an cartofi noi. Astfel de cartofi noi nici că voi mai mânca, cel puţin nu în următoarele luni. Acei cartofi minunaţi, mici ca nişte cireşe sau caise, cu coaja subţire, ce se desprinde într-o clipită, şi cu acea culoare roz...acei cartofi, tatăl meu spune: soiul rosa de Belinţ..., care, fripţi, ţi se topesc în gură...ei bine, din aceştia aici nu găsesc! Sunt în piaţă  un soi de cartofi numiţi noi, care nici nu seamănă cu cei de acasă, dar, desigur, nu sunt răi, şi pe aceştia i-am folosit pentru cea de a doua variantă de salată de sparanghel.

Pentru 4 persoane:

500 g sparanghel verde
500 g cartofi
câteva roşii cherry
2 linguriţe de miere
2 linguriţe de muştar
sare, piper proaspăt măcinat – întotdeauna proaspăt măcinat
6 linguri  de ulei de măsline extra vergin
2 linguri de  aceto balsamico alb

Curăţăm cartofii de coajă, îi tăiem felii şi îi fierbem, până se înmoaie bine în puţină apă cu sare, cât să-i acopere.
Curăţăm sparanghelul şi îl pregătim ca mai sus.
Aşezăm într-o salatieră componentele, inclusiv roşiile, şi, din miere, muştar, sare, piper, aceto şi ulei, realizăm acest sos de muştar, foarte potrivit pentru salata noastră de cartofi, îmbunătăţită cu sparanghel.
Turnăm sosul peste sparanghel scurt înainte de a servi salata.

Sunt foarte curioasă care din aceste variante v-a trezit interesul.
Mă bucur să-mi scrieţi.




   

4 comentarii :