joi, 1 decembrie 2011

Advent şi Târguri de Crăciun în München

M-am gândit că poate v-ar interesa cum este atmosfera  în cele câteva săptămâni de dinaintea Crăciunului, aici, la München.


Această perioadă, Adventul - adică cele patru  săptămâni care precedă  Crăciunul - este poate cea mai frumoasă din tot anul.




Cuvântul Andent vine din latină şi înseamnă venire, întâmpinare, şi este vremea în care aşteptăm, şi ne bucurăm, de naşterea lui Iisus. Iniţial, au fost 6 săptămâni  de post, precum în ritul ortodox. Forma actuală de sărbătorire a Adventului, cu cele 4 săptămâni, datează, în lumea Occidentală, din secolul 7. Obligativitatea postului a fost ridicată de biserică la începutul secolului XX.

Mie îmi place atmosfera din oraş, chiar dacă aspectul comercial este din ce în ce mai pregnant, îmi place agitaţia veselă din preajma Crăciunului. Se decorează ferestrele  şi grădinile, la radio se dau cântece de Crăciun, lumea este preocupată de cadouri, din toate casele, dar şi din toate brutăriile şi cofetăriile, se simt miresmele îmbietoare ale fursecurilor de Crăciun.  Într-un cuvânt, oraşul se colorează mai intens şi zumzăie ca un stup de albine !
Obiceiul expunerii, ca un fel de candelabru, sau ca un decor, pe masa de sufragerie,  a aşa-numitelor coroane de Advent, nu e foarte vechi. Teologul german Johann Hinrich Wichtern, un protestant, a fost acela care, în anul 1839,  a montat, în Hamburg, într-un azil pentru săraci,  orfani şi bătrâni, un candelabru cu 23 de lumânări, 19 roşii, pentru zilele săptămânii, şi 4 albe, pentru duminici, încât  copiii puteau  urmări, cu mai mare uşurinţă, trecerea zilelor până la Crăciun. Cu timpul, obiceiul, în forma lui actuală –coroana cu 4 lumânări - , s-a răspândit  şi în lumea catolică. 

Tot acum li se dăruiesc celor dragi, dar mai ales copiilor, calendare de Advent, cu 24 de gemuleţe. În spatele fiecărui gemuleţ se ascunde o mică surpriză, de cele mai multe ori, dulce… Această deprindere este puternic susţinută de comerţ, pentru că aduce un profit…consistent.


Dar să revenim puţin la coptul prăjiturilor. Este o adevărată euforie. Lumea se întrece în prăjituri, se compară cele făcute de mama, de bunica sau de  vreo mătuşă cu cele ale altor familii, ba chiar  şi acele doamne, care, în timpul anului, nu au făcut nici o prăjitură, se lansează acum în coptul aşa-numitelor “Plätzchen”. Acestea se păstrează în cutii de tablă, decorate cu motive de iarnă, teoretic… până la Crăciun. Dar se mai şi ronţăie, alături de un pahar de Glühwein - vin fiert, dulce şi aromat.

O altă caracteristică este deschiderea, în prima duminică de Advent, a târgurilor de Crăciun, târguri cu produse artizanale, decoruri, dulciuri şi standuri cu vin fiert şi cârnaţi prăjiţi.  Cel mai cunoscut este cel  din Nürnberg, celebru în Europa, dar şi Münchenul are câteva, pline de farmec. Cel mai mare se întinde în zona pietonală şi în Marienplatz – inima oraşului. Dar unul foarte vizitat se află în parcul numit Englischer Garten. Şi cartierul boem Schwabing se laudă cu un târg de Crăciun, unde se întâlnesc atizani şi artişti plastici. Iată câteva poze, aşa, pentru atmosferă.



4 comentarii :

  1. am fost in Munchen de cateva ori, dar de fiecare data in preajma Oktoberfest. E un oras foarte frumos! Mi-a placut foarte mult de fiecare data :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur Kadia ca iti place la München, si mie imi place :-)) si are o gramada de atractii, doar ca in jur de Oktoberfest e suprapopulat...Multzumesc pentru vizionare, cu drag,

    RăspundețiȘtergere