duminică, 1 iulie 2012

Smörgåstårta -tort sandwich și Midsommar






Mai mult decât în alți ani, am fost,  anul acesta , impresionată de lungimea zilei la mijlocul lui iunie și de fantastica lumină, ce pare să fi învins întunericul nopții.  Soarele răsare pe la 4 dimineața și abia dacă este un pic de noapte, pentru că, la zece seara, încă este lumină.  Popoarele nordice cinstesc 21 iunie, această cea mai lungă zi a anului, într-o sărbătoare, care, după Crăciun, este cea mai importantă, Midsommar. Ea se serbează între 20 si 24 iunie, într-o sâmbătă(midsommardag )  Dar, de fapt, începe de vineri seara, midsommarafton.


Flori, copaci împodobiți (midsommarstången),  steagul național, lume îmbrăcată frumos, rude, prieteni, cântece, jocuri, veselie! Drăguțele lor fete își pun sub pernă 7 flori diferite, ca să-și vizeze alesul în noaptea de midsommar, se mănâncă primii cartofi, acei de neegalat la  gust cartofi noi suedezi, cu smântână și somon, și se mai servește Smorgastatra,  acest tort sandwich pe care l-a pregătit și Mioara, pentru voi .


Iată ce spune Mioara :
Acest tort sandwich este foarte potrivit în serile de vară, în grădină, când ai mai mulți invitați, la un vin rosé sau o la o bere rece. E unul din favoritele suedezilor în seara de midsommar. Se prepară, de preferință, cu o zi înainte și cantitățile se pot adapta la numărul de invitați sau la mărimea frigiderului. Este chiar de preferat să stea o noapte la rece.

Ne trebuie:

-Pâine  feliată pentru "toast", de preferință fără coajă.Sau pe care o decojim noi. Vom avea trei straturi de pâine. Pentru 12 persoane, eu am 3 x 4 felii în fiecare strat.

-Baza umpluturii este maioneza pe care eu o prepar singură și nu mi se taie niciodată, fiindcă pun de la început o linguriă bună de muștar. Maioneza mea e mai ușoară: cu zeamă de lămâie, un pic de apă minerală și smântână.
- Pentru această rețetă avem nevoie cam de 1/2 l de maioneză, astfel preparată din 4 galbenușuri și ulei cât absoarbe.
Așezăm un prim strat de pâine și ungem cu o treime din cantitatea de, să-l numim așa, sos pe bază de maioneză, presărăm apoi 4 ouă fierte tari, mărunțite,  și cu 150 de grame de cașcaval ras. 
Urmează al doilea strat de pâine, a doua treime de maioneză, 100 de grame de brânză cu mucegai, gen Roquefort sau blue Cheese, și 200 g de creveți fierți și decorticați.
-Peste  cel de al treilea și ultimul strat de pâine , se pun puțină maioneză și felii de somon afumat. Se ornează  tortul astfel obținut cu icre  roșii și negre, cu felii de lămâie și mărar verde. Laturile se ung și ele cu maioneză și se ornează cu varză de China, tăiată fideluță.
Alte variante de umplutură ar fi, pe lângă maioneză, ouă și cașcaval, friptură rece din piept de pui sau șuncă ori salam, conservă de ton  și bucățele de castraveți murați.  Folosiți-vă fantezia !


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu