marți, 16 octombrie 2012

Impresii din cămara Arjanei 8 Chutney de dovleac

După dulceaţa de dovleac, prezentată nu de mult, iată o combinaţie interesantă de fructe exotice şi dovleac: chutney.
Apropo, ştiţi de unde vin aceste sosuri consistente şi cum se folosesc ele, de fapt?
Ţara de origine este India, iar denumirea, în hindusă, este chantni. În India, sosul se consumă proaspăt, în diferite variante, combinând legume şi fructe, cu o notă dulce-acrişoară şi folosind kurkuma, coriandru, muştar negru, zahăr, oţet şi sare, pentru a-l aromatiza. El însoteşte diferitele variante de curry, mâncarea tradiţională.
Englezii au preluat atât denumirea, cât şi preparatul, pe care, însă, l-au transformat într-un gen de conservă, ce se păstrează şi comercializează în borcane de sticlă. Diferitele feluri de chutney se potrivesc de minune la carnea friptă.

Mă gândesc că multe fripturi se vor mânca la Arjana, după cantitatea de chutney pusă pentru iarnă...

Ingrediente pentru 7 borcane a 350 ml:

2,5 kilograme dovleac de prăjitură, tăiat cubuleţe
3 portocale mai mari
2 lămâi
600 mililitri oţet de mere
500 grame zahăr

Se curăţă şi se taie dovleacul. Se presară, generos, sare, se amestecă şi se lasă până a doua zi. Se spală dovleacul şi se scurge. Se curăţă portocalele şi lămâile de coajă şi sâmburi, şi se taie bucăţele. Se pun toate ingredientele într-o cratiţă, se aduce la punctul de fierbere, după care se scade focul şi se lasă fără capac, aproximativ 40 de minute. Se toarnă în borcane sterilizate.Produsul final are, cum spuneam, un gust dulce-acrişor, iar bucăţile de dovleac continuă a fi crocante.
Nu rămâne decât să încercaţi şi voi!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu