Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
marți, 16 octombrie 2012
Impresii din cămara Arjanei 8 Chutney de dovleac
După dulceaţa de dovleac, prezentată nu de mult, iată o combinaţie interesantă de fructe exotice şi dovleac: chutney.
Apropo, ştiţi de unde vin aceste sosuri consistente şi cum se folosesc ele, de fapt?
Ţara de origine este India, iar denumirea, în hindusă, este chantni. În India, sosul se consumă proaspăt, în diferite variante, combinând legume şi fructe, cu o notă dulce-acrişoară şi folosind kurkuma, coriandru, muştar negru, zahăr, oţet şi sare, pentru a-l aromatiza. El însoteşte diferitele variante de curry, mâncarea tradiţională.
Englezii au preluat atât denumirea, cât şi preparatul, pe care, însă, l-au transformat într-un gen de conservă, ce se păstrează şi comercializează în borcane de sticlă. Diferitele feluri de chutney se potrivesc de minune la carnea friptă.
Mă gândesc că multe fripturi se vor mânca la Arjana, după cantitatea de chutney pusă pentru iarnă...
Ingrediente pentru 7 borcane a 350 ml:
2,5 kilograme dovleac de prăjitură, tăiat cubuleţe
3 portocale mai mari
2 lămâi
600 mililitri oţet de mere
500 grame zahăr
Se curăţă şi se taie dovleacul. Se presară, generos, sare, se amestecă şi se lasă până a doua zi. Se spală dovleacul şi se scurge. Se curăţă portocalele şi lămâile de coajă şi sâmburi, şi se taie bucăţele. Se pun toate ingredientele într-o cratiţă, se aduce la punctul de fierbere, după care se scade focul şi se lasă fără capac, aproximativ 40 de minute. Se toarnă în borcane sterilizate.
Produsul final are, cum spuneam, un gust dulce-acrişor, iar bucăţile de dovleac continuă a fi crocante.
Nu rămâne decât să încercaţi şi voi!
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu