marți, 27 august 2013

Din cămara Arjanei 2013/1 Tutti Frutti



Primesc din partea Arjanei fotografii și rețete care îmi arată că ea se află în febra pregătirii de conserve. Nu e de mirare, suntem la sfârșitul verii, iar piața ne invită cu o mare bogăție de produse, ne răsfață simțurile, forme, culori și miresme, nu poți rămâne indiferent. Începem cu această rețetă la care, să zicem așa, lucrăm toată vara, căci, spre a gusta la Crăciun un lichior aromat, avem nevoie de multe fructe, pe care le adăugăm pe rând. Dacă ați întârziat, nu-i mimic, începeți acum.



Ingrediente:

Căpșuni
vișine
caise
piersici
afine
pere de toamnă
1 ananas
zahăr
rom.

Fructele se pun într-un borcan mare sau, și mai bine, într-un vas de ceramică smălțuit, adăugând zahăr jumătate din cantitatea de fructe (la 1 kg fructe, 500 grame zahăr). Se adaugă rom, până se acoperă fructele. Romul se tornă imediat, nu se lasă fructele cu zahărul la macerat. După fiecare adăugare se amestecă, o dată pe zi, 2 – 3 zile, ca să se dizolve zahărul.
Prepararea conservei debutează în sezonul căpșunilor și se încheie toamna, cu perele. La sfârșit, se curăță și se taie cubulețe un ananas. Amestecul se păstrează intact până la Crăciun, când poate fi strecurat alcoolul. Fructele se conservă foarte bine, rămân tari, pot fi folosite la prăjituri. Dacă se lasă lichidul pe fructe, acestea se pot păstra și 2 - 3 ani.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu