Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- Băuturi ( 3 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- Paine ( 6 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- Sirop ( 1 )
- aperitive si snackuri ( 56 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
duminică, 29 iunie 2014
Paste cu șuncă și smântână
Mioara a realizat această rețetă, foarte îndrăgită de familia ei. Un fel ușor de realizat, rapid și gustos.
500 g de paste proaspete (sau 300 g de paste uscate)
150g șuncă afumată taiată cubulețe
50g de unt + 2-3 linguri de ulei
200 g smântână (creme fraiche)
2-3 căței de usturoi
sare pentru paste
piper proaspat măcinat
marți, 24 iunie 2014
Gratin de paste cu brânză şi şuncă (o cină spontană între prietene)
Eu şi Zsoka ne cunoaştem de o viaţă. Se spune aşa....de o viaţă...dar în cazul nostru este chiar adevărat. Când ne-am cunoscut, şi ne-am simpatizat spontan, aveam amândouă 19 ani şi frecventam cursurile Facultăţii de biologie din Cluj. Zsoka a ajuns acolo din vocaţie, eu, mai mult din întâmplare. Era începutul lui octombrie, un octombrie cum des este în Cluj, rece şi ploios, iar noi aşteptam să intrăm la laboratorul de histologie. Zsoka era o fetiţă cu ochi mari şi cu două codiţe drăguţe, cu un zâmbet deschis, şi ea a fost aceea care m-a abordat. Nu ţi-e frig, m-a întrebat, în ciorapi 3/4 ?
Ba îmi era, dar nu aveam bani să îmi cumpăr ciorapi lungi, şi chiar îmi rupsesem ultima pereche...dar nu aş fi recunoscut asta pentru nimic în lume...orgolii şi ale tinereţii valuri....
Da, ne-am recunoscut imeditat ca venind din acelasi mediu, ca având parte de o educaţie asemănătoare, ca împărtăşind aceleasi preferinţe în multe domenii. Doar că Zsoka era mult mai organizată, ordonată şi instruită decât mine.
De atunci suntem prietene. A trecut viaţa peste noi, am trăit mult timp în oraşe diferite, dar ne-am văzut cât s-a putut, în concedii, în vizite reciproce.
Avem un car de amintiri comune. Iar acum trăim amândouă în München. Nu vorbim foarte des, nici nu ne întâlnim foarte des, dar atunci când suntem împreună, e la fel ca acum 43 de ani. Gândurile se reînnoadă şi, desigur, nu ne plictisim niciodată!
Asa s-a făcut ca ieri să o invit pe Zsoka să bem o bere împreună şi să mâncăm ceva. Am propus un gratin...
vineri, 20 iunie 2014
Prăjitură cu lapte bătut
marți, 17 iunie 2014
Majkens tårta ( prajitură cu zmeură si bezea)
Mioara a pregătit această prăjitură delicioasă, dar, în acelaşi timp, uşoară, care se potriveşte perfect în aceste zilele călduroase de vară.
Iată ce ne povesteşte Mioara:
Aceasta este o reţeta clasică suedeză, una din prăjiturile favorite ale suedezilor şi se pretează pentru situaţii festive. Îmi aduc perfect aminte că am mâncat-o prima dată la botezul copilului unor vecini din Lund în primii ani ai șederii noastre în Suedia. Mi-a plăcut atât de mult, încât, a doua zi, am cerut reţeta.
Sa vedem despre ce este vorba:
luni, 16 iunie 2014
Curry de pui cu spanac
Precum ştiţi, dragele mele bucătărese pasionate, şi dragi prieteni, curry este o mâncare indiană. Poate fi vegetariană, poate fi cu diferite feluri de carne, sau peşte, variază în gust şi compoziţie în funcţie de diferitele regiuni ale Indiei, dar, în general, este ceva cu sos. O mâncare săţioasă, aromată şi care se serveşte ori cu pâine indiană ori cu orez. Ea a câştigat teren şi în bucătăria tailandeză, în cea japoneză şi în cea englezească, pentru că, probabil, le-a mai ostoit foştilor funcţionari coloniali, în lungile seri de toamnă, dorul de India!
Există, desigur, şi între mirodenii, o combinație ce se cheamă pulbere de curry. Ba chiar mai multe feluri de astfel de pulberi, mai aromate, mai iuţi etc.
Praful de curry, sau ceea ce noi deseori denumim, pur şi simplu, curry, esteo invenţie a englezilor din colonii, nu mai veche de secolul al XVIII-lea. Englezii, complet depăşiţi de multitudinea de sosuri aromante indiene, aşa-zisul Masala, au creat aceasta combinaţie de mirodenii măcinate. La bază stau kurkuma, coriandrul, piperul, chimionul negru sau Nigella, uneori se mai adaugă ghimbir, usturoi sau chilli, muscat, boia, scorţişoară, cuişoare. Praful de curry a avut un succes foarte mare, şi azi se foloseşte în multe mâncăruri, cărora dorim să le dăm o tenta orientală. Nu şi în bucătăria tradiţională din India sau Tailanda.
Da, categoric, mâncărurile aromatizate cu praf de curry sunt un compromis între bucătăria indiană şi gustul european.
joi, 12 iunie 2014
Copilul cu trei moașe sau maratonul de la Viena
A trecut ceva vreme de la acest eveniment, adica maratonul de la Viena 2014.
A fost primul maraton la care am asistat, si trebuie sa recunosc, nici ca m-au interesat astfel de evenimente sportive pana acum. Dar Lizuca, cine altcineva, m-a implicat în viața ei sportivă care a crescut în intensitate în ultimele luni. Lizuca și-a pus în cap să fugă un maraton, după ce, anul trecut, prin octombrie a reușit, fără prea mare antrenament, să fugă 10 km și să termine cursa în Stadionul Olimpic din München. Ce trăire!
Și ca urmare, incurajata de succes, s-a hotărât să se inscrie ca participanta la maratonul de la Viena în primăvara acestui an.
Nimic nu a putut să stea în calea acestei hotărâri. Nici întinderi musculare, nici semne de efort prea mare, nici chiar o fractură ca urmare a unei căzăruri la ski. Nu și nu, fetița mea are o voință de fier. Și iată-ne deci, eu, Lizuca, și prietenele mele Gabriella și Zsoka in drum spre Viena, vineri după masă în 11 aprilie.
duminică, 1 iunie 2014
Socată
Oriunde mergi, dragii mei, te intampina mirosul putrenic, usor dulceag, al florilor de soc.
Precum stiti din aceste flori se prepara o limonadă naturală, fără coloranti, fără conservanti doar cu zahar si lamaie, o bautura racoritoare mai demult iubita si populara. Nu stiu daca si acum. De aceea v- o readucem in memorie si va mai reamintim cateva preparte din flori de soc:
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)