Arjana mi-a trimis spre publicare acest tort festiv , care, sigur, va face o figură bună pe masa de Sărbători.
Doar că...eu nu am ştiut ce înseamnă "tuxedo"...Ce-o fi aia? m-am întrebat. Şi, gândindu-mă că, poate, şi voi vă puneţi aceeaşi întrebare , am apelat la Google, imensa sursă virtuală de informaţii. Iată ce am aflat: "tuxedo" este un alt nume pentru "smoking". Acum e clar, nu?
Acest tort "smoking", în culorile caracteristice, alb-negru. e un tort modern,circulă pe toate blogurile culinare,nu putem să nu fim şi noi în rând cu lumea!
Ingrediente pentru blat:
250 grame făină
89 grame cacao
350 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă praf de copt
125 mililitri ulei
125 mililitri cafea
250 mililitri lapte bătut sau iaurt
Crema ganache neagră:
400 mililitri frişcă
400 grame ciocolată amăruie
Crema ganache albă :
200 mililitri frişcă
200 grame ciocolată albă
Glazura :
100 grame ciocolată amăruie
100 mililitri frişcă
50 grame ciocolată albă
Se începe cu cremele, care trebuie să se răcească bine. Se pune frişca la încălzit, se adaugă ciocolata tăiată bucăţi în momentul în care frişca e fierbinte. Se amestecă bine, până se obţine o cremă omogenă şi lucioasă. Se realizează şi crema albă, în acelaşi mod, şi se lasă să se răcească. Se pun la frigider până se coc blaturile. Înaite de a le folosi, batem cremele cu mixerul până devin pufoase.
Pentru blaturi, se amestecă toate ingredientele uscate. Separat se amestecă ingredientele lichide şi se toarnă peste cele solide, amestecând bine. Q
Se tapetează cu hârtie de copt două forme de tort de 24 cm diametru, se împarte compoziţia în cele două forme. Se coace cam 25 minute şi se lasă la răcit.
Peste primul blat se întinde o jumătate din crema neagră, apoi se adaugă crema albă. Cremele trebuie să aibă consistenţă, pentru a nu se amesteca.
Se pune al doilea blat şi se acoperă cu restul de cremă neagră.
Pentru glazură se pune frişca la încălzit, se adaugă ciocolata tăiată bucăţi, se amestecă bine, să se omogenizeze, şi se lasă puţin la răcit. Între timp, se topeşte ciocolata albă, la cuptor cu microunde, iar dacă nu este destul de fluidă, se poate adăuga ulei. Se acoperă tortul cu glazura neagră şi se toarnă, în fir subţire, şi glazura albă. Cu o scobitoare se combină cele două glazuri.
Când se taie tortul, e bine să inmuiați lama cuţitului în apă fierbinte, pentru a nu se lipi crema de cuţit.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu