vineri, 13 decembrie 2013

Tort de ciocolată tuxedo sau tort smoking




Arjana mi-a trimis spre publicare acest tort festiv , care, sigur, va face o figură bună pe masa de Sărbători. 
Doar că...eu nu am ştiut ce înseamnă "tuxedo"...Ce-o fi aia? m-am întrebat. Şi, gândindu-mă că, poate, şi voi vă puneţi aceeaşi întrebare , am apelat la Google, imensa sursă virtuală de informaţii. Iată ce am aflat: "tuxedo" este un alt nume pentru "smoking". Acum e clar, nu? 

Acest tort "smoking", în culorile caracteristice, alb-negru. e un tort modern,circulă pe toate blogurile culinare,nu putem să nu fim şi noi în rând cu lumea!

 Ingrediente pentru  blat:
 250 grame făină 
89 grame cacao 
350 grame zahăr 
2 ouă 
1 linguriţă praf de copt
 125 mililitri ulei 
125 mililitri cafea 
250 mililitri lapte bătut sau iaurt

 Crema ganache neagră: 
400 mililitri frişcă 
400 grame ciocolată amăruie 

Crema ganache albă : 
200 mililitri frişcă 
200 grame ciocolată albă 

 Glazura :
100 grame ciocolată amăruie 
100 mililitri frişcă 
50 grame ciocolată albă 
 Se începe cu cremele, care trebuie să se răcească bine. Se pune frişca la încălzit, se adaugă ciocolata tăiată bucăţi în momentul în care  frişca e fierbinte. Se amestecă bine, până se obţine o cremă omogenă şi lucioasă. Se realizează şi crema albă, în acelaşi mod,  şi se lasă să se răcească. Se pun  la frigider până se coc blaturile. Înaite de a le folosi, batem cremele cu mixerul  până devin pufoase. 

Pentru blaturi, se amestecă toate ingredientele uscate. Separat se amestecă ingredientele lichide şi se toarnă peste cele solide, amestecând bine. Q
Se tapetează cu hârtie de copt două forme de tort  de 24 cm diametru,  se împarte compoziţia în cele două forme.  Se coace cam 25 minute şi se lasă la răcit.
 Peste primul blat se întinde o jumătate din crema neagră, apoi se adaugă crema albă. Cremele trebuie să aibă consistenţă, pentru a nu se amesteca.
 Se pune al doilea blat şi se acoperă cu restul de cremă neagră.
Pentru glazură se pune frişca la încălzit, se adaugă ciocolata tăiată bucăţi, se amestecă bine, să se omogenizeze, şi se lasă puţin la răcit. Între timp, se topeşte ciocolata albă, la cuptor cu microunde, iar dacă nu este destul de fluidă, se poate adăuga ulei. Se acoperă tortul cu glazura neagră şi se toarnă, în fir subţire, şi glazura albă. Cu o scobitoare se combină cele două glazuri. 
Când se taie tortul, e bine să inmuiați lama cuţitului în apă fierbinte, pentru a nu se lipi crema de cuţit.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu