Eu nu cunosc pe nimeni căruia să nu îi lase gura apă la auzul acestor bucate! Găluște sau, cum se mai zice în Ardeal, gomboți cu prune. Anul trecut am postat varianta de găluște cu caise, tot aici. Azi doresc ca, pas cu pas, în imagini, să realizăm împreună o porție de găluște cu prune. Poate că acele tinere doamne care încă nu s-au încumetat...vor prinde curaj.
Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- Băuturi ( 3 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- Paine ( 6 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- Sirop ( 1 )
- aperitive si snackuri ( 56 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
duminică, 17 august 2014
marți, 12 august 2014
Ciuperci champignon umplute
O cină sățioasă fără paste, fără carne ? Greu de imaginat, dar realizabilă cu această rețetă. Vă rog să poftiți la masă !
Pentru 4 persoane:
12 ciuperci champignon mai mărișoare
Două cepe verzi
Un ardei roșu
Sare
Piper
Două, trei linguri de cașcaval tip Schweizer
Boia de ardei
O linguriță de pătrunjel verde tocat
O lingură de ulei de măsline
Am curățat ciupercile, i-am rupt fiecăreia codița, apoi am tocat codițele. Am curățat și spălat ceapa, am tăiat-o mărunt şiam călit-o într-o lingură de ulei de măsline. Am adăugat ardeiul mărunțit, apoi codițele de ciuperci,am călit totul la foc mic,iar când ciupercile s-au înmuiat, am adăugat cașcavalul, dupa ce am luat tigaia de pe foc.
Cu această combinație am umplut pălăriile de ciuperci champignon și le-am copt 25 - 30 de minute, în cuptor, la foc potrivit (170 de grade) Am servit cu salată verde .
Cu această combinație am umplut pălăriile de ciuperci champignon și le-am copt 25 - 30 de minute, în cuptor, la foc potrivit (170 de grade) Am servit cu salată verde .
duminică, 10 august 2014
Caise în capot
Toată lumea cunoaşte rețeta de mere în capot. Eu am încercat să prăjesc caisele, pe care le-am învelit într-un aluat, combinația mi-a plăcut, maiales însoțită de înghețată de vanilie. Caise fierbinți, cu înghețată! Nu cred că veţi rezista tentației! Aluatul, de clătite, are, și el,o
particularitate. Este făcut cu bere!
sâmbătă, 9 august 2014
Gulaș unguresc la ceaun (Bográcsgulyás)
De mult mă tot pregătesc de un gulaș la ceaun, mai precis de când am primit un ceaun teribil, care a stat mult nefolosit, până când, în această vară, fratele Gabriellei mi-a adus și un recipient din fier, de făcut foc în aer liber, realizat artizanal de tatăl lor, Feri bácsi, cum îl numim noi, meșteșugar priceput și un om tare drăguț. Am căutat rețete, am făcut o încercare, care nu a reușit așa cum aș fi vrut, că îți trebuie ceva experiență cu focul în are liber...cu înălțimea la care stă ceaunul și alte amănunte esențiale...dar tot am petrecut o după-masă plăcută cu familia și prietenii. M-am hotărât să mai încerc...să nu mă las...
Iată însă că, nu peste mult timp, am primit de la Gyuri Csavossy, pe care îl
cunoasteti deja, această formidabilă rețetă. Nu pot decât să o împart cu voi. Și de data aceasta, o recomandare de vin, un
vin roșu, pe care l-am gustat și foarte apreciat și eu !
duminică, 3 august 2014
Ratatouille à la Sardegna
Am petrecut, la sfârşitul lui mai, o săptămână în Sardinia, cu Sina, Andrei și nepoțelul Leo! Vă puteți închipui că a fost foarte, foarte plăcut. Am locuit în estul insulei, într-o zonă destul de puțin cucerită de turism. Am avut o locuință de vacanță spațioasă şi plasată în mijlocul unei grădini cu tufe de rozmarin și lămâi.
Gardurile erau înecate înBouganvilea iar marea era la doi pași.Sardinia are un farmec sălbatic, cu stranduri întinse de nisip fin și alb, munțî înalți împăduriți și orașe părăsite.
Aici a început Leonard să umble de-a bușilea și să se ridice în picioare. Ne-am plimbat împreună, am stat pe plajă, și îmi aduc aminte cu duioșie și mare plăcere de diminețile în care Andrei îl aducea pe băiețel la mine în cameră, ca să mai prindă și ei o oră de somn, iar noi ne jucam așa de bine împreună. Un minunat timp!
În apropiere, într-un mic orășel, ne făceam cumpărăturile. Am cumpărat cu Sina, la magazinul local, apetisante legume, coapte la soarele sudului, din care am gătit o variantă ratatouille, pe care am numit-o, precum vedeți, ratatouille à la Sardegna!
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)