duminică, 3 august 2014

Zucchini la tavă









Iată o rețetă primită de la un vechi prieten și coleg de facultate. Mă bucur nespus că să vă ofer din cănd în cănd rețete realizate de prieteni, în vizită, să zicem așa, în bucătăria lui Gușulița. 



În acest caz, însă, bucuria este și mai mare, căci Gyuri Csávossy, e un mare iubitor și cunoscător de vinuri, iar rețeta lui e însoțita de o propunere de vin.

Iar  mă duce gândul înapoi, pe vremea când eram studenți la Cluj și Gyuri aducea la chefurile noastre o minunată licoare aurie din dealurile Ciumbrudului. Aducea vinul de acasă , de la tatal său, mulți ani profesor de vinificatie la liceul agricol din Ciumbrud, o personalitate complexă, un nume cunoscut atât în vitivinicultură prin lucrări de specialitate, prin vinuri premiate cât și în literatură și în lumea teatrului. Nu am avut ocazia să îl cunosc personal, lucru pe care îl reget, dar știu că Gyuri a avut parte de îndrumarea și de sfatul lui, și că și azi îl însoțeste pe bătrânul și respectabilul  domn la diferite întruniri internationale unde vinul e marea vedetă.  De altfel domnul Dr. Csavossy sustine cä longevitatea si sanatatea sa se datoreaza vinului rosu. Nu avem de ce să contestăm această afirmație! 
Nu stiam ce bem, oh vai, ingoranța tinereții ! Cu atât mai mult mă bucur acum de un pahar de vin bun, și în timp ce vă scriu, ma aflu în concediu și savurez uneori, seara, un pahar de rose de Provence.


Dar iată, Gyuri,  imi scrie de la Oradea că a gătit această rețetă:

Penru patru pesoane avem nevoie de: 



Un zucchini

Două roșii mărișoare
Șase roșii cherry
Doi ardei roșii
O ceapă roșie
Un cățel de usturoi
Două ouă
Două linguri de smântână groasă
O mână de brânză rasă
O bucată de brânză topită
O lingură de pesmet
Sare, piper
O lingura de ulei
O nucă mică de de unt

Spălam și curățăm legumele. Bucata de zucchini o curățam, o tăiem felii si sărăm. Lăsam feliile sarate să se odihnesacă 10 minute. Curățam și mărunțim usturoiul. 
Ungem fundul unei tăvi cu ulei iar marginile cu unt, și aranjăm legumele  în straturi, începând cu feliile de zuchini, apoi usturoi, ardei, roșii, deasupra zucchini. Săram si piperăm. Din cele două ouă, cele două feluri de brânză, smântână și pesmet pregătim un sos. Îl aromatizăm cu sare si piper și îl turmăm peste amestecul nostru. Decorăm cu felii de roșii cherry. Coacem la 180 de grade timp de 30 de minute. 
Un vin rosé, din crama lui Balla Géza, rece, ne spune Gyuri, se potrivește de minune.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu