Eu nu cunosc pe nimeni căruia să nu îi lase gura apă la auzul acestor bucate! Găluște sau, cum se mai zice în Ardeal, gomboți cu prune. Anul trecut am postat varianta de găluște cu caise, tot aici. Azi doresc ca, pas cu pas, în imagini, să realizăm împreună o porție de găluște cu prune. Poate că acele tinere doamne care încă nu s-au încumetat...vor prinde curaj.
Avem nevoie de :
600 g de cartofi făinoși
300-350 g de făină
1-2 linguri de griş
O lingură de ulei
Sare
Un ou
100 g de pesmet
2-3 linguri de ulei
18-20 de prune
Zahăr
Fierbem cartofii în coajă , îi curăţăm şi zdrobim. Așteptăm să se răcească complet. Acest lucru e important, altfel vom avea un aluat prea moale și lipicios.
La două părți cartofi avem nevoie de o parte făină. Eu pun pe masa de lucru două grămăjoare de cartofi și, în mijloc, una de făină, un pic de griş și, într-o adâncitură în făină, oul, uleiul și sarea.
Amestec la început cu o furculiță, apoi cu mâna, până obțin un aluat omogen, destul de vârtos.
Pun apă din belșug la fiert, cu puțină sare.
La două părți cartofi avem nevoie de o parte făină. Eu pun pe masa de lucru două grămăjoare de cartofi și, în mijloc, una de făină, un pic de griş și, într-o adâncitură în făină, oul, uleiul și sarea.
Amestec la început cu o furculiță, apoi cu mâna, până obțin un aluat omogen, destul de vârtos.
Pun apă din belșug la fiert, cu puțină sare.
Împart aluatul în două – trei părți. Fac suluri, din care tai bucățele de 2 cm.
Apoi aplatizăm. plasăm câte o prună, închidem bine aluatul, formând bile.
Bunicile noastre scoteau sâmburii prunelor și puneau în loc puţin zahăr cu scorțișoară. Dacă aveți răbdare, cu atât maibine! Plasăm aceste găluște în apa care clocotește și le lăsăm până se ridică la suprafață. În două – trei linguri de ulei, prăjim pesmetul până devine auriu.
Scoatem cu grijă , într-sită găluștele fierte , le tăvălim în pesmet și le servim fierbinți. Se păstrează și până a doua zi, dacă avem posibilitatea să le încălzim în cuptorul cu microunde. De la început până la sfârşit nu aveți nevoie de mai mult decât 3/4 de oră . Și încă ceva! Le putem face și iarna, din fructe congelate. Dar de ce să nu mâncăm fiecare fel la timpul său ? Dacă vă rămâne aluat, formați gălușcuțe mici lunguiețe, pe care le fierbeți în apă și le tăvăliţi în pesmet, și care se numesc, popular, să mă ierte urechile gingașe, puțișoare !
Apoi aplatizăm. plasăm câte o prună, închidem bine aluatul, formând bile.
Bunicile noastre scoteau sâmburii prunelor și puneau în loc puţin zahăr cu scorțișoară. Dacă aveți răbdare, cu atât maibine! Plasăm aceste găluște în apa care clocotește și le lăsăm până se ridică la suprafață. În două – trei linguri de ulei, prăjim pesmetul până devine auriu.
Scoatem cu grijă , într-sită găluștele fierte , le tăvălim în pesmet și le servim fierbinți. Se păstrează și până a doua zi, dacă avem posibilitatea să le încălzim în cuptorul cu microunde. De la început până la sfârşit nu aveți nevoie de mai mult decât 3/4 de oră . Și încă ceva! Le putem face și iarna, din fructe congelate. Dar de ce să nu mâncăm fiecare fel la timpul său ? Dacă vă rămâne aluat, formați gălușcuțe mici lunguiețe, pe care le fierbeți în apă și le tăvăliţi în pesmet, și care se numesc, popular, să mă ierte urechile gingașe, puțișoare !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu