duminică, 17 august 2014

Găluște cu prune


Eu nu cunosc pe nimeni căruia să nu îi lase gura apă la auzul acestor bucate! Găluște saucum se mai zice în Ardeal, gomboți cu prune. Anul trecut am postat varianta de găluște cu caise, tot aici.  Azi doresc ca, pas cu pas, în imagini, să realizăîmpreună o porție de găluște cu prune. Poate că acele tinere doamne care încă nu s-au încumetat...vor prinde curaj.


Avem nevoie de : 
600 g de carto făinoși
300-350 g de făină
1-2 linguri de griş
O lingură de ulei
Sare
Un ou
100 g de pesmet 
2-3 linguri de ulei 
18-20 de prune
Zahăr

 Fierbem cartoîn coajă , îi curăţăşzdrobim. Așteptăm să se răcească complet. Acest lucru e important, altfel vom avea un aluat prea moale și lipicios. 
 La două părți carto avem nevoie de o parte făină. Eu pun pe masa de lucru două grămăjoare de carto și, în mijlocuna de făină, un pic de griş și, într-o adâncitură în făină, oul, uleiul și sarea.  Amestec la început cu o furculiță, apoi cu mâna, până obțin un aluat omogen, destul de vârtos. Pun apă din belșug la ert, cu puțină sare.
Împart aluatul în două  trei părți. Fac suluri, din care tai  bucățele de 2 cm. Apoi aplatizăm. plasăm câte o prunăînchidem bine aluatul, formând bile. Bunicile noastre scoteau sâmburii prunelor și puneau în loc puţin zahăcu scorțișoară. Dacă aveți răbdare, cu atât maibine!  Plasăm aceste găluște în apa care clocotește și le lăsăm până se ridică la suprafață În două  trei linguri de ulei, prăjim pesmetul până devine auriu. 

Scoatem cu grijă , într-sită găluștele erte , le tăvălim în pesmet și le servim erbinți. Se păstrează și până a doua zidacă avem posibilitatea să le încălzim în cuptorul cu microunde. De la început până la sfârşit nu aveți nevoie de mai mult decât 3/4 de oră . Șîncă ceva! Le putem face și iarna, din fructe congelate. Dar de ce să nu mâncăecare fel la timpul său ? Dacă vă rămâne  aluat, formați gălușcuțe mici lunguiețe, pe care le erbeți în apă și le tăvăliţi în pesmet, și care se numesc, popular, să mă ierte urechile gingașe, puțișoare ! 
Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu