Nu te joci cu italienii!... Încă din 1962 s-a stabilit de asociatia Federazione Italiana Cuochi o anume reţetă "oficiala" de Saltimbocca alla Romana, singura recunoscută pentru aceasta specialitate.
La aceasta am recurs şi eu. V-o împărtăşesc şi vă asigur că o să vă placă. Se vor găsi, poate, unii, de exemplu Lizuca, să spună : Cum aşa, salvie....SALVIE ?? Da, salvie! Nu, dragii mei, nu cedez nici un milimetru, pentru că exact aroma amăruie a salviei, combinată cu aroma şuncii de Parma şi consistenţa cărnii de viţel, face să-ţi salte în gură bucăţica.....
Dar, dacă italienii sunt tari în denumiri, românii sunt tari în proverbe : “Vorba lungă, sărăcia omului!” Să ne întoarcem, deci, la oile noastre:
4 şniţele de viţel de 0, 5 cm grosime (vă rog, fără comentarii - aşa scrie la reţetă!)
4 felii transparente de şuncă de Parma
4 frunze proaspete de salvie
50 g de unt
50 ml de vin alb
Pentru garnitură:
500 g varză de Bruxelles
20 g unt cu verdeţuri
20 g unt cu usturoi
o linguriţă de zahăr
un praf de nucşoară
Batem şniţelele uşor, aplicăm şunca, frunza de salvie şi prindem totul cu o scobitoare. Prăjim pe ambele părţi 3- 4 minute, adăugăm un pic de vin şi lăsăm 2-3 clocote, le scoatem şi le ţinem la cald, în cuptor, la 60-70 de grade, până facem sosul. În zeama rămasă de la prăjit, turnăm resul de vin, fierbem până scade la jumătate şi îngroşăm sosul cu o bucăţică de unt rece.
Varza de Bruxelles o curăţăm de frunzele prea verzi sau veştejite. Punem la fiert cu apă şi sare, adăugăm vărzuţele când apa clocoteşte şi fierbem cam 15 -20 de minute, în aşa fel încât să se pătrundă, dar să nu fie prea moi...Într-o tigaie topim 20 g - un cubuleţ - de unt cu verdeţuri şi un cubuleţ de unt cu usturoi (dacă nu aveţi, adăugaţi în tigaie, pe lângă unt, o linguriţă de verdeţuri tocate - mărar, pătrunjel - şi un căţel de usturoi pisat), presărăm o linguriţă de zahăr brun, lăsăm un pic să se caramelizeze, apoi scăldăm varza de Bruxelles în acest sos caramelizat, şi iată garnitura ideală!
Foarte faina reteta! ;)
RăspundețiȘtergereMultumesc Miha!
RăspundețiȘtergereImi plac varzucile astea rau de tot! Buna combinatia!
RăspundețiȘtergerenu-i asa ca sunt bune ? Multumesc Antonina !
RăspundețiȘtergere