Intotdeauna m-au fascinat aceste mici vărzuțe, mulți muguri pe un cotor inalt, care, in anii tinereții mele, erau greu de găsit. Imi aduc aminte că am văzut atunci o ilustrație într-o ediție veche a cărții de bucate a Sandei Marin...Nu le-am gustat decât târziu, în țara mea de adopție. Acum se găsesc in Supermarkt și vara și iarna. Eu vă sfătuiesc să cumpărați varza de Bruxelles toamna tărziu, dacă se poate, de la un producător..Astfel veți avea surpriza unei arome deosebite!
Arjana a gătit cu acești muguri un gratin de care a fost foarte încântată ! Sa vedem rezultatul :
Ingrediente:
500 grame varza de Bruxelles
100 mililitri lapte
1 lingură ulei de măsline
½ lingură de unt
1 ceapă mică
2 lingurițe făină
100 grame de cașcaval sau brânză de burduf
sare, piper
cimbru
Se încinge cuptorul. Se curăță varza la cotor și se taie în două. Se stropește cu ulei de măsline, sare, piper și se pune în tavă, la cuptor cîteva minute. După 3 – 4 minute se amestecă, să se coacă uniform.
Între timp se pregătește sosul , un fel de sos bechamel. Se călește ceapa în unt.se adaugă făina și laptele, sare, piper și puțin cimbru. Se fierbe câteva minute, până se leagă sosul. Se ia de pe foc și se rade jumătate din cantitatea de brânză. Se acoperă varza cu sos, se mai presară cimbru și se rade restul de brânză. Se coace cam 15 minute la cuptor.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu