Nu știu cum este la voi, dar savarinele sunt, alături de indiene, prăjiturile mele preferate. De aceea m-am bucurat nespus să primesc rețeta Arjanei. Ia vedeți ce frumusețe de savarine ! Mie chiar imi și plac așa micuțe. Dacă citiți cu atenție veți fi și în posesia secretului unor savarine perfecte.
Ca de obicei insă , doresc să vă spun câteva cuvinte despre savarine. Prajitura a fost creată in Franța ca un derivat la baba au rhum, o prajitură din aluat cu drojdie, bine insiropata și aceea, care se serveste cu frișcă și fructe. Cât despre savarine , primele rețete au fost create de frații patiseri Julien în Paris în jur de 1840, iar numele păjiturii a fost dat în cinstea scriitorului și filozofului culinar gurmandului Jean Anthelme Brillat-Savarin , care a scris o carte intitulată „La Physiologie du Goût“ , Fiziologia gustului. O carte despre arta de a trai si a manca bine ! El a ramas celebru și prin aforismele sale ,( iata unul dintre ele: " un desert fără brânză este ca o frumusețe cu un singur ochi ") , si a contribuit esential la dezvoltarea artei culinare in Europa.
Ingrediente (22 mini savarine) sau 6-8 mari
6 ouă
5 linguri rase de pesmet
2 linguri rase făină
6 linguri zahăr
1 plic praf de copt
500 grame frișcă
Sirop:
1 cană zahăr
2 căni apă
rom
Se bat albușurile cu un pic de sare și 3 linguri de zahăr. Se amestecă spumos gălbenușurile cu restul de zahăr. Se combină albușurile alternative, cu gălbenușurile și ingredientele uscate, amestecate în prealabil. Se toarnă compoziția în forme de tartă, eu am folosit forme mici. din silicon, umplându-le pe trei sferturi. Se coc 20 -25 de minute.
Până se coc prăjiturile, se fierbe un sirop din apă și zahăr. Nu trebuie fiert mult, doar să se dizolve zahărul bine. Se adaogă rom (1-2 lingurițe) sau esență de rom.
După ce s-au răcit atât savarinele cât și siropul se scufundă fiecare bucată în sirop, lăsând prăjitura să absoarbă bine lichidul. Aceasta imersie totală este secretul de care vă vorbeam Se așează pe o tavă, se taie câte un căpăcel și se ornează cu frișca bătută cu puțin zahăr.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu