duminică, 3 mai 2015

Savarine

Nu știu cum este la voi, dar savarinele sunt, alături de indiene, prăjiturile mele preferate. De aceea m-am bucurat nespus să primesc rețeta Arjanei. Ia vedeți ce frumusețe de savarine ! Mie chiar imi și plac așa micuțe. Dacă citiți cu atenție veți fi și în posesia secretului unor savarine perfecte. 


Ca de obicei insă , doresc să vă spun câteva cuvinte despre savarine. Prajitura a fost creată  in Franța ca un derivat la baba au rhum, o prajitură din aluat cu drojdie, bine insiropata și aceea, care se serveste cu frișcă și fructe. Cât despre savarine , primele rețete au fost create de frații patiseri Julien în Paris în jur de 1840, iar numele păjiturii a fost dat în cinstea scriitorului și filozofului culinar  gurmandului Jean Anthelme Brillat-Savarin care a scris o carte intitulată  „La Physiologie du Goût“ , Fiziologia gustului. O carte despre arta de a trai si a manca bine ! El a ramas celebru și prin aforismele sale ,( iata unul dintre ele: " un desert fără brânză este ca o frumusețe cu un singur ochi ") , si a contribuit esential la dezvoltarea artei culinare in Europa.

Ingrediente (22 mini savarine) sau 6-8 mari 

ouă
5 linguri rase de pesmet
2 linguri rase făină
6 linguri zahăr
1 plic praf de copt

500 grame frișcă

Sirop:
1 cană zahăr
2 căni apă
rom

Se bat albușurile cu un pic de sare și 3 linguri de zahăr. Se amestecă spumos gălbenușurile cu restul de zahărSe combină albușurile alternative, cu gălbenușurile și ingredientele uscateamestecate în prealabil. Se toarnă compoziția  în forme de tartăeu am folosit forme micidin silicon, umplându-le pe trei sferturi. Se coc 20 -25 de minute.
Până se coc prăjiturile, se fierbe un sirop din apă și zahăr. Nu trebuie fiert multdoar  se dizolve zahărul bine. Se adaogă rom (1-2 lingurițe)  sau esență de rom. 
După ce s-au răcit atât savarinele cât și siropul se scufundă fiecare bucată în siroplăsând prăjitura  absoarbă bine lichidul. Aceasta imersie totală este secretul de care vă vorbeam Se așează pe o tavă, se taie câte un căpăcel și se ornează cu frișca bătută cu puțin zahăr. 
Se pun la frigider și se servesc neapărat reci! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu