luni, 4 mai 2015

Quiche cu broccoli și roșii uscate



Quiche este o tartă coaptă intr-o formă rotundă, care are la bază un aluat fraged și este umplută cu un amestec de ouă și lapte. Es se servește fie ca aperitiv fie ca fel principal. Originea este regiunea Lorena din Franta.
 Denumirea de "quiche" a apărut în bucătăria franceză în jurul anului 1845, și vine de la cuvântul german kicherl sau kucherl care inseamnă de fapt plăcintă. În această parte sud estică a Franței, Alsacia și Lorena, populația autohtonă este de origine germană . Inițial aluatul era cel de pâine, și aceste  așa zis plăcinte erau coapte când se făcea și pâinea dar în decursul timpului s-a încetățenit folosirea aluatului fraged. 
 Qiuche á la lorraine, pe scurt quiche lorraine, este o specialitate cunoscută și pe plan internațional, cu o umpultura din ouă, șuncă afumată și lapte, și are mai multe variante, quiche royale, cu smântână, sau quiche alsacinenne cu ceapă. Deseori se adaugă spanac, praz sau alte verdețuri, deși in sens strict avem de a face, în acest caz, cu o tartă. 
Arjana ne propune azi o variantă cu broccoli și rosii uscate. Iată despre ce este vorba : 


Ingrediente pentru aluat:

200 grame unt
10 linguri de făină
ou

Ingrediente pentru  umplutură:

1 broccoli
legătură ceapă verde
linguri ulei de măsline
½ linguriță sare
½ linguriță piper măcinat
½ linguriță boia
cană smântână
ouă
100 grame roșii uscate
100 grame cașcaval
30 grame parmesan ras

Se frământă un aluat fraged, se întinde într-o tavă mijlocie sau în tavă de tartă mare. Se coaceîn cuptor încălzit cam  8 – 10 minute.
Între timp, se mărunțește broccoli, se amestecă cu ceapăuleisare, piper și boia și se căleste cîteva minute. Se ia de pe foc,se amestecă cu smântânaroșiile uscate  tăiate cubulețe și cașcavalul. Se adaugă ouălebătute cufurculița. Se toarnă compoziția peste aluat și se presarădeasupra parmezanul. Se coace circa 30 minute la temperature medie. Se lasă  se răcească puțin înainte de servire.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu