miercuri, 20 mai 2015

Cozonac umplut cu nucă sau ciocolată ( variantă rapidă cu automatul de pâine)





O felie de cozonac ne cade bine oricand, nu numai de Paști sau de Crăciun.
Arjana deține secretul unor dimineti placute : O ceașca de cacao si un cozonac de casa !
Si cand te mai uiti afara intr-o gradină plină  cu flori ! 
Deci, dragi prieteni, stergeți praful de pe automatul de pâine ! Coborâți-l de pe dulap ! Pregătiți cozonaci pentru dejunul vostru și al familiei ! 


Aluat (2 cozonaci mari)
500 grame făină
150 zahăr
¾ cană de lapte
1 ou şi 2 gălbenuşuri
125 unt
pacheţel de drojdie uscatăsare

Umplutură cu nucă (1 cozonac)
250 grame nucă măcinată
3 – 4 linguri zahăr
1 – 2 lingurițe cacao
100 grame fructe confiate (ananasmerișoarecaise,stafide)
3 – 4 linguri lapte

Umplutură cu ciocolată
100 grame ciocolată amăruie
linguri cacao
2 – 3 linguri nutela
linguri smântână
2 – 3 lingurițe amidon
100 grame fructe confiate (ananasmerișoarecaise,stafide)

Se prepară un aluat în maşina de pâine. Se încălzeşte laptele și untul , se pun gălbenuşurile şi oul şi la sfârşit ingredientele solidezahărfăinăsare şi drojdiePentru aromă , se poate adăuga 1 – 2 lingurițe dulceață de dovleac sau portocalepuțin rom. Până e gata frământat și crescut aluatul  se mărunțesc  fructele confiate.
Se prepară umplutura : Se pune nuca, cacao și zahărul într-o crăticioară, seamestecă cu lapte și se pune pe focamestecând continuupână devine ca o cremă. Se adaugă fructele confiate .
Pentru umplutura de ciocolată, se taie bucățele ciocolată și se amestecă cu restul ingredientelorCiocolata se lasă bucăți , se va topi  în timpul coacerii.
Se scoate aluatul din mașina de pâine, se împarte în două, se întinde cu mâna  într-un dreptunghi, se întinde umplutura peste aluat  și se ruleazăCei doi cozonaci se așază în tavă, se lasă  mai dospeasca vreo 15-20 de minute, se ung cu gălbenuș și se coc cam 40 minute. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu