Arjana deține secretul unor dimineti placute : O ceașca de cacao si un cozonac de casa !
Si cand te mai uiti afara intr-o gradină plină cu flori !
Deci, dragi prieteni, stergeți praful de pe automatul de pâine ! Coborâți-l de pe dulap ! Pregătiți cozonaci pentru dejunul vostru și al familiei !
Aluat (2 cozonaci mari)
500 grame făină
150 zahăr
¾ cană de lapte
1 ou şi 2 gălbenuşuri
125 unt
1 pacheţel de drojdie uscată, sare
Umplutură cu nucă (1 cozonac)
250 grame nucă măcinată
3 – 4 linguri zahăr
1 – 2 lingurițe cacao
100 grame fructe confiate (ananas, merișoare, caise,stafide)
3 – 4 linguri lapte
Umplutură cu ciocolată
100 grame ciocolată amăruie
2 linguri cacao
2 – 3 linguri nutela
2 linguri smântână
2 – 3 lingurițe amidon
100 grame fructe confiate (ananas, merișoare, caise,stafide)
Se prepară un aluat în maşina de pâine. Se încălzeşte laptele și untul , se pun gălbenuşurile şi oul şi la sfârşit ingredientele solide, zahăr, făină, sare şi drojdie. Pentru aromă , se poate adăuga 1 – 2 lingurițe dulceață de dovleac sau portocale, puțin rom. Până e gata frământat și crescut aluatul se mărunțesc fructele confiate.
Se prepară umplutura : Se pune nuca, cacao și zahărul într-o crăticioară, seamestecă cu lapte și se pune pe foc, amestecând continuu. până devine ca o cremă. Se adaugă fructele confiate .
Pentru umplutura de ciocolată, se taie bucățele ciocolată și se amestecă cu restul ingredientelor. Ciocolata se lasă bucăți , se va topi în timpul coacerii.
Se scoate aluatul din mașina de pâine, se împarte în două, se întinde cu mâna într-un dreptunghi, se întinde umplutura peste aluat și se rulează. Cei doi cozonaci se așază în tavă, se lasă să mai dospeasca vreo 15-20 de minute, se ung cu gălbenuș și se coc cam 40 minute.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu