duminică, 29 mai 2016

Tartă de legume



  
                                
       
                                  
Ideea acestei tarte mi-am venit in timp ce, cu jumătate de ochi, urmăream, fără ton, niște imagini pe un ecran, și mă dădeam pe bicicletă, la sală ! Ha! Deja vă gândiți, Dana face pe nebuna cu performanțele ei sportive ! Deloc, deloc. Ba chiar imi fac mea culpa..prea rar, prea puțin, cu prea puțină convingere, prea încet ...tarta în schimb, arăta  prea bună și  prea gustoasă !
Faptele  sunt fapte : era o emisinune TV in ceva local care trebuia să primească o apreciere și unde bucătarul din doi timpi și trei mișcări a produs o tartă ! 
Asta a fost punctul de pornire .



Am stat, m-am cugetat, și vedeți și voi ce a ieșit : 
Pentru aluat : 
2 ouă 
300 g de făină 
Un praf de sare 
100 g de unt 
O lingură de smântână
Pentru umplutură : 
Un pachet de legume congelate tip " provencale " 500 g 
Dar cred ca puteți varia cum doriți : 
Porumb
Mazăre
Ceapă
Morcovi 
Ciuperci 
Conopidă 
Măsline 
Cartofi dulci 
Sau ce vă inspiră, în total 500 g 
Mai avem nevoie de : 
50 g de unt 
Două ouă
200 ml de lapte sau smântână de frișcă
50 g de cașcaval tăiat feliuțe sau ras
Sare 
Piper 
Ierburi provensale 

Am frământat aluatul și l-am lăsat la rece cât timp am călit la foc mic  legumele până s-au înmuiat un pic dar au rămas totuși crocante, în cele 50 de grame de unt. 
Am întins aluatul, am tapetat cu el o formă rotundă ( eu am una grozavă cu fundul detașabil) și după ce legumele s-au răcit un pic le-am răsturnat peste aluat. Am bătut ouăle cu smântână iar în compoziția aceasta puteți pune ce mirodenii vi se pare că se potrivesc ( eu am pus o linguriță de Ierburi  de Provence uscate ) și sare și piper. Am turnat smântâna astfel pregătită peste legume, am adăugat câteva feliuțe de cașcaval si am pus totul în cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 15-20 de minute. Verificați să fie închegat conținutul iar suprafața rumenită ! 
Alături de o salată, un prânz ușor de vară  în grădină . Nu aveți grădină ? Și pe balcon merge ! 
Vă doresc zile frumoase și inspirație la gătit ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu