miercuri, 18 octombrie 2017

Supă cremă de topinambur sau napi de pământ

         
                                            

Această legumă, denumită popular nap de pământ, este înrudită cu ...floarea soarelui ! Se cheamă latinește Helianthus tuberosus și până nu demult a fost folosită in hrana animalelor, mai ales a porcilor.
Până când, francezii, cine alții, să declare sus și tare că are un gust fin și rafinat, iar cercetătorii să găseseasca întuberculii de toipnambur o cantitatemare de inulină, foarte benefică ! 
Napii de pamânt au jumătate din caloriile cartofului, vitamine și săruri din belșug, și, datorită inulinei, un polizaharid, pot fi folosiți și în alimentatia persoanelor cu diabet. 
Fie supe, salate sau garnituri, multe se pot realiza din acești tuberculi. Planta e originară din Mexic, adusă în Franța în secolul al XVII -lea, și se cultivă mai ales în sudul Franței și în Olanda. A fost destul de răspândită și în Germania, dar marginalizată în faport cu cartoful. În Romania s-a folosit mult în hrana animalelor. Până a fost redescoperită ! O recomand cu căldură, dacă o găsiți , nu o ocoliți . 
Pentru aztăzi,  o supă cremă, rețeta Mioarei :

                                                  

Ingrediente (pentru 4 persoane):
 * 750g de topinambur
* o ceapa nu prea mare, ceapă dulce daca se poate
* unt ( cât o nucă)
* 200 ml de smântână lichida (pentru frișcă)
* sare, piper alb și nucșoară
Eu am pus și un păstârnac.

Se curăță tuberculii de topinambur si păstârnacul și se taie bucatele. Se taie ceapa și se călește în unt la foc mic. Se pun legumele, se adaugă apă, atât cât să le acopere de apă.  Se fierb încet. Când sunt moi, destul de repede) de iau de pe foc și se fac cremă cu blenderul. Se pun din nou pe foc mic, se adaugă smântâna, sarea, piperul și nucșoara (neapărat!). Se dau o data in în clocot și, eventual, se mai adaugă puțină apă dacă crema e prea groasă.
Supa se servește cu crochete de pâine.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu