vineri, 13 aprilie 2018

Cozonac cu nucă

                                                 

Mă intreb, de ce fac acest cozonac zemos, pufos, gustos, așa de rar ? 
O felie, cu cacao , face orice copil fericit. O porție la sfârșit de săptămână și avem un mic dulce, pentru că se ține bine, toată saptămâna. 
Așa că, fără o sărbătoare specială, iată rețeta mea : 
Pentru aluat : 
160 g de unt 
280 g de făină 
40 g de zahăr praf 
Două gălbenușe 
Un ou întreg 
30 g de drojdie 
100 ml de lapte 
Sare 

Pentru umplutură 
200 g de zahăr 
200 ml de lapte 
50 g de coajă de lămâie zaharisită 
80 g de stafide ( putem lăsa afara dacă nu ne plac ) 
200 g de nuci măcinate 
Un zahăr vanilat 

În cazul în care folosim drojdie proaspătă, o amestecăm cu patru linguri  de lapte călduț, un strop de zahăr și o lăsăm sa crească . 
Frământăm untul cu făina, adăugăm zahărul , un praf de sare, cele două gălbenușe ,drojdia crescută si atât lapte cât cere aluatul.  După ce am l- am lucrat bine să fie omogen,  îl lăsăm  jumătate de oră să crească la loc călduț. 
Putem face toate acestea și cu robotul sau automatul de pâine, folosind programul de frământat și crescut. In acest caz suntem atenți la ordinea în care intra ingredientele în mașina de pâine. Cele lichide la inceput. 
Pentru umplutură măcinăm nucile, dam în clocot laptele cu zahărul și zahărul vanilat, lasăm să se ingroase un pic, adăugăm restul de ingrediente, și în cazul în care umplutura e prea moale, adăugăm câteva linguri de pesmet. 
Lăsăm umplutura să se răcească bine ! Esențial ! 
Împărțim aluatul în 3 părți, sau în mai multe, în cazul în care am vrea să facem cornulețe cu nuci, ungem umplutura, rulăm, plasăm în tava de copt, ungem cu un ou bătut, mai lăsăm să se odihnească 20 de minute după care coacem în cuptorul preîncălzit la 160-170 de grade , 35-40 de minute. Colacii nostri cu nucă cresc frumos, sunt marmorați , o plăcere pentru ochi și gust ! 




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu