miercuri, 20 iunie 2012

Cotlete la minut cu fasole verde




Am văzut într-o librărie o carte de bucate cu un titlu interesant: " Home at 7, Dinner at 8. O colecţie de mâncăruri uşor şi rapid de realizat, pentru oameni ocupaţi. Cam aşa putem să caracterizăm şi preparatul ce vi-l propun azi. Nu e complicat, nu cere timp, e savuros. Şi e perfect pentru o cină la care nu dorim să asimilăm hidraţi de carbon.
Secretul constă în calitatea ingredientelor şi în combinaţia rafinată  a mirodeniilor.
Hai să ne închipuim următoarea situaţie: venim acasă, după o zi plină, întâlniri, discuţii, decizii, chiar suntem pe cale să ne aruncăm pantofii din picioare şi să visăm la o baie relaxantă, când auzim o voce cunoscută, ce ne întreabă: “Iubito, ce avem azi la cină? Mor de foame...".
Ei, avem două alternative: una e să răspundem:  "Ştii ceva, am avut o zi grea, ia caută tu în congelator, poate mai e o pizza".
Cealaltă, să propunem: “Fă-mi un Campari orange şi, în jumătate de oră, devorăm ceva bun”.
Ştiu, ştiu, sună ca-ntr-un film prost, dar, cu reţeta mea, funcţionează!

Pentru 2 persoane:

4 cotlete de porc, fără os, subţiri de 4-5 mm
400 g fasole verde fragedă
o lingură praf de usturoi (10 g)
o lingură praf de ghimbir (6 g)
o linguriţă boia dulce (4 g)
o linguriţă rasă chimen măcinat (2 g)
o jumătate de linguriţă seminţe de coriandru măcinate (1 g)
sare
4 linguri ulei
o linguriţă unt
un pic de ulei pentru fript

Din mirodeniile înşirate  mai sus şi din cele 4 linguri de ulei, obţinem, după metoda mentorului meu, în ale bucătăriei, Alfons Schubeck, o pastă. Ştergem cotletele cu un şervet de hârtie, să nu fie umede, le ungem, pe ambele părţi, cu pasta amintită, şi le lăsăm la rece. Între timp, pregătim fasolea. O curăţăm de codiţe, turnăm, într-o cratiţă, potrivită ca mărime, apă şi  o linguriţă de sare, o punem pe plită şi, când apa începe să fiarbă,  introducem păstăile curăţate şi spălate şi le dăm câteva clocote. Dacă fasolea e fragedă, nu va avea nevoie decât de 5 - 6 minute. O scoatem, o aruncăm, pentru puţin timp, în apă rece, vă amintiţi, ca să-şi păstreze culoarea vie, şi ne îndreptăm atenţia spre carne.
Încălzim uleiul într-o tigaie şi prăjim cotletele, pe ambele părţi, câte 2-3 minute. Le scoatem pe o farfurie încălzită şi, în sosul rămas, scăldăm uşor fasolea. Sărăm, dacă mai e necesar, şi adăugăm o linguriţă de unt.
Totul este gata în jumătate de oră.
De reţinut că pasta aceasta se poate folosi, cu excelente rezultate, şi pentru alte sortimente de carne, meşterite fie la tigaie, fie la grătar.

Gustos, gustos, gustos!





2 comentarii :

  1. Imi plac foarte mult condimentele folosite (mai putin ghimbirul :P) si sunt sigura ca este un preparat nu doar rapid ci si gustos!
    O zi frumoasa, te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti- a placut, draga Angela ! Si eu urmaresc cu foarte mult interes postarile tale !
      salutari dragi si insorite din München.

      Ștergere