duminică, 21 aprilie 2013

Budincă de clătite cu spanac


Mama mea in vizită  la Gusuliţă :


Budinca de clătite cu spanac are marele avantaj că poate fi servită  ca aperitiv, dar şi ca fel doi, la  o masă mai uşoară, fără carne. Este nu doar  gustoasă, ci şi  plăcută ca aspect. Se poate prepara în doi timpi:  mai întâiclătitele, apoi, eventual în ziua următoare, spanacul, sosul de roşii etc.
Iată ingredientele:


1. Clătitele.  La 10-12 clătite, avem nevoie  de 250 grame făină, 2 ouă întregi, lapte cât să obţinem o cocă de consistenţa unei smântâni  mai groase, puţină sare şi ulei de măsline pentru fript.
2. Umplutura. Jumătate de kilogram de spanac, un căţel de usturoi, ojumătate  de cană de lapte, o lingură-două de făină şi sare.
3. Sosul . Două linguri de ulei de măsline, două linguriţe de făinădouă-trei linguri de pastă de roşii, o linguriţă de zahăr, condimente după gust (piper, ofoaie de dafin).
4. 200 grame caşcaval uscat.
Se amestecă bine toate componentele necesare clătitelor, bătând uşor aluatul cu furculiţa. Pentru o clătită  e suficient să luăm aproximativ jumătate dintr-un polonic. Se prăjesc repede, pe ambele părţi, în tigaia de teflon, la flacără mare, cu grijă  să rămână deschise la culoare şi fragede.
Dacă vrem să le păstrăm pentru a doua zi, le punem în frigider, într-o farfurie acoperită cu folie.
Umplutura o facem exact ca piureul obişnuit. Adică spanacul fiert se trece prin blender, se pune într-o cratiţă, cu puţin rântaş, se subţiază cu lapte, se sărează şi se lasă să dea vreo două clocote, până când avem o pastă  mai consistentă, aşa încât, pusă peste clătite, să nu curgă.
Sosul de roşii îl obţinem dintr-o pastă  fină de tomate, nu foarte picantă:dominant să fie gustul specific.
Pregătim un castron termo-rezistent, dat bine, în prealabil,  cu unt ori cu ulei de măsline, în care se a, pe rând, clătitele, unse, fiecare, cu două-treilinguri de spanac. Ultima este  liberă de umplutură. Deasupra se rade un  strat de caşcaval. Ţinem budinca la cuptor până se rumenesc clătitele.
O răsturnăm într-o tavă potrivită şi-o ornăm  cu caşcaval ras. Apoi, o servim alături cu sosul de roşii.
Budinca e foarte bună atât proaspăt scoasă din cuptor, cât şi  după ce s-a răcit puţin. Se taie felii, asemenea unui tort.                                            

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu