Mama mea in vizită la Gusuliţă :
Budinca de clătite cu spanac are marele avantaj că poate fi servită ca aperitiv, dar şi ca fel doi, la o masă mai uşoară, fără carne. Este nu doar gustoasă, ci şi plăcută ca aspect. Se poate prepara în doi timpi: mai întâiclătitele, apoi, eventual în ziua următoare, spanacul, sosul de roşii etc.
1. Clătitele. La 10-12 clătite, avem nevoie de 250 grame făină, 2 ouă întregi, lapte cât să obţinem o cocă de consistenţa unei smântâni mai groase, puţină sare şi ulei de măsline pentru fript.
2. Umplutura. Jumătate de kilogram de spanac, un căţel de usturoi, ojumătate de cană de lapte, o lingură-două de făină şi sare.
3. Sosul . Două linguri de ulei de măsline, două linguriţe de făină, două-trei linguri de pastă de roşii, o linguriţă de zahăr, condimente după gust (piper, ofoaie de dafin).
4. 200 grame caşcaval uscat.
Se amestecă bine toate componentele necesare clătitelor, bătând uşor aluatul cu furculiţa. Pentru o clătită e suficient să luăm aproximativ jumătate dintr-un polonic. Se prăjesc repede, pe ambele părţi, în tigaia de teflon, la flacără mare, cu grijă să rămână deschise la culoare şi fragede.
Dacă vrem să le păstrăm pentru a doua zi, le punem în frigider, într-o farfurie acoperită cu folie.
Umplutura o facem exact ca piureul obişnuit. Adică spanacul fiert se trece prin blender, se pune într-o cratiţă, cu puţin rântaş, se subţiază cu lapte, se sărează şi se lasă să dea vreo două clocote, până când avem o pastă mai consistentă, aşa încât, pusă peste clătite, să nu curgă.
Sosul de roşii îl obţinem dintr-o pastă fină de tomate, nu foarte picantă:dominant să fie gustul specific.
Pregătim un castron termo-rezistent, dat bine, în prealabil, cu unt ori cu ulei de măsline, în care se aşază, pe rând, clătitele, unse, fiecare, cu două-treilinguri de spanac. Ultima este liberă de umplutură. Deasupra se rade un strat de caşcaval. Ţinem budinca la cuptor până se rumenesc clătitele.
O răsturnăm într-o tavă potrivită şi-o ornăm cu caşcaval ras. Apoi, o servim alături cu sosul de roşii.
Budinca e foarte bună atât proaspăt scoasă din cuptor, cât şi după ce s-a răcit puţin. Se taie felii, asemenea unui tort.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu