miercuri, 10 aprilie 2013

Midii à la Guşuliţă



De fapt, această reţetă de midii este  una clasică, tipică pentru Normandia, în nordul Franţei, şi pentru Belgia. Titlul ei este: Midii în sos de vin alb şi smântână.  Am numit-o á la Guşuliţă, fiindcă este o premieră pe blogul nostru. Nu ezitaţi să o încercaţi, vă va plăcea cu siguranţă. Cunoscătorii recomandă  ca midiile să fie consumate în lunile care au litera "r"  în nume, adică în mai toate lunile  anului, cu excepţia lui mai, iunie, iulie şi august, lunile calde.


Pentru 4-6 persoane avem nevoie de:

2 kg de scoici

3-4 linguri de ulei de măsline

150 g de bacon (şuncă afumată crudă) sau "kaiser" afumat, tăiat în cubuleţe mici

1 praz (partea albă)

fire de ţelină verde (ţelina aceea mai fragedă, care se vinde fără rădăcină)

100 ml (1 dl) de smântână pentru frişcă

200 ml (2 dl) de vin alb sec

sare, piper

1 frunză de dafin, puţin cimbru
Scoicile se lasă jumătate de oră în apă rece şi se spală bine de nisip, şi se îndepărtează scocile deschise.
Într-o oală mare, de cel puţin 5 l, se pun uleiul şi verdeţurile, prazul şi ţelina, tăiate julien, şi se călesc puţin, până se înmoaie. Se adaugă, în ordine, şunca, smântâna, vinul, scoicile şi, la urmă, toate condimentele. Se lasă să dea în clocot pe foc până toate scoicile se deschid. Cele care nu se deschid se îndepărtează de asemenea, ele nu pot fi mâncate.
Scoicile astfel pregătite se servesc în farfurii adânci, împreună cu sosul delicios care se mănâncă cu lingura.
Alături, într-o altă farfurie sau castronel, se servesc cartofi prăjiti şi, eventual, un sos pe bază de maioneză cu puţină zeamă de lămâie sau, pur şi simplu, un sos tartar cumpărat din magazin.
Acest fel se asortează perfect cu o  bere bună belgiană, sau cu orice bere mai tare şi aromată, sau cu un vin alb,  sec.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu