Tortul acesta, realizat de Arjana, este o creaţie a cofetarilor francezi, din celebra casă Dalloyau. Aceşti patiseri şi cofetari renumiţi au o veche tradiţie, care merge înapoi până în anul 1683. Haideţi să ne închipuim cum vor fi stat lucrurile:
“Non, c’est incroyable, ce n'est pas possible !” a ţipat regele, întorcându-se de la soupéul vărului său, prinţul de Condé. Apoi, iritat peste măsură, şi-a zvârlitmânuşile la pământ! “Quoi, donc?”, au murmurat curtezanii, nedumeriţi, iar cel puţin două doamne de companie au leşinat. Ce a provocat furia lui Ludovic al IV-lea?
Ei bine, se găsise cineva, un patiser al prinţului, care să facă pâini şi brioşe mai gustoase dacât cele din bucătăriile regale! Zadarnic a propus prinţul de Condé: “Sire, vi-l împrumut...”. “Nu şi nu, a răspuns regele. Dalloyau va coace pâni doar pentru mine!”
Zis şi făcut! De atunci, timp de patru generaţii, fraţii Dalloyau au fost patiserii regelui şi se pare că au creat asemenea bunătăţi, încât au fost înnobilaţi şi au primit titlul de “officier de bouche”, cea mai înaltă distincţie culinară. Ca semn de nobleţe, aveau voie să poarte sabiainclusive în prezenţa regelui.
După Revoluţia franceză, care a scuturat din temelii societatea, familia Dalloyau şi-a oferit serviciile burgheziei. În 1802, s-a deschis prima Maison Dalloyau la Paris… Azi sunt peste 38 de filiale, în toată lumea, 10 chiar în Japonia.
Tortul Opera a fost conceput, în atelierele de cofetărie Dalloyau, în 1955, de Cyriaque Gavillon. El a dorit să creeze o prăjitură cu mai multe straturi, a cărei savoare să fie simţită de la prima îmbucătură. Tortul rectangular consta din 3 straturi de aluat pe bază de migdale, numit Joconde, alternând cu cremă de unt cu aromă de cafea şi cu ganache de ciocolată. Prăjitura a devenit celebră, fiind azi cunoscută pe întreg mapamondul.
Sper că v-am deschis curiozitatea.
Iată reţeta:
Ingrediente pentru blat:
60 grame unt topit
6 albuşuri
30 grame zahăr
225 grame migdale măcinate
225 grame de zahăr pudră
6 ouă întregi
70 grame făină
Încălziţi cuptorul la 220 grade C. Puneţi hârtie pergamentată în 2 tăvi şi ungeţi bine cu 1 lingură de unt topit. Bateţi cu mixerul albuşurile, iar când s-au întărit adăugaţi, în ploaie, zahărul tos. Într-un castronseparat, amestecaţi bine pudra de migdale, zahărul pudră şi ouăle. Adăugaţi făina şi continuaţi până când se încorporează bine. Compoziţia aceasta se adaugă la bezea şi, la sfârşit, se adaugă şi restul de unt topit. Se coace cam 12 minute şi se lasă la răcit.
Ingrediente la crema de unt şi cafea:
2 căni de espresso
1 ou întreg
1 gălbenuş
100 grame zahăr tos
¼ ceaşcă de apă
200 grame unt
Se amestecă oul şi gălbenuşul, până când compoziţia devine spumoasă. Într-o cratiţă mică, se fierbe apa cu zahărul, până se topeşte zahărul. Se toarnă încet siropul peste ouă, amestecând mereu. Se continuă cu cafeaua şi, la sfârşit, se adaugă untul treptat.
Ingrediente pentru crema Ganache:
300 grame ciocolată menaj
200 ml frişcă
100 grame unt
Se topeşte ciocolata în cuptorul cu microunde, se adaugă frişca nebătută şi se amestecă bine. Se freacă spumos untul şi se adaugă ciocolata. Crema este destul de moale, dar se întăreşte la frigider.
Asamblare
Se taie blaturile în două, pe lungime, obţinându-se patru foi. Se pune prima foaie, se însiropează cu cafea tare, îndulcită, se unge un strat de cremă de cafea, se pune al doilea blat, se însiropează, se unge cu cremă de ciocolată. Peste blatul al treilea, însiropat, se pune restul de cremă de cafea, iar ultimul blat se îmbracă cu crema de ciocolată rămasă.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu