marți, 22 octombrie 2013

Rigó Jancsi


Când am văzut reţeta trimisă de Arjana, m-am bucurat de parcă aş fi întâlnit un vechi cunoscut. Rigo Jancsi! Toată lumea între Cernăuţi şi Triest cunoaşte şi iubește această prăjitură. Este ceea ce numim o reţetă clasică, precum Doboș, Cremeș sau Sachertorte. Sub acest nume, de primaş ungur, se ascunde o grămadă de ciocolată, în blat, în glazură şi în crema ușoară ca un mouse.
 Dar cine mai ştie cine, de fapt, a fost Rigo Jancsi?
 E o poveste care a făcut vâlvă în plină Belle Epoque...Acest Rigo Jancsi, ţigan şi lăutar celebru, probabil ţanţoş şi arătos, a făcut o cucerire de toată frumuseţea. A furat, cu ochii lui galeşi, cu mustaţa ca pana corbului şi cu sunetul viorii, inima doamnei Clara de Caraman-Chimay, tânăra soţie a prinţului Caraman-Chimay şi  fiica miliardarului  american  Ward. 
Însuși  Toulouse Lauterc a dedicat acestei perechi de amorezi o litografie, intitulată L' idylle princiaire. O puteţi cumpăra la Christie's , dacă aveţi în buzunar ceva mărunţiş...
 Şi se pare că, într-o plimbare prin Budapesta, 
Rigo a comandat unui cofetar al vremii această prăjitură pentru aleasa lui. De atunci îi poartă numele. 
Căsnicia nu a durat mult şi s-a destrămat, pentru că Rigo Jancsi a fost infidel, dar prăjitura a  intrat în panteonul culinar. 

Vă invit să savuraţi  prăjitura cu o poveste atât de romantică.Ceva din romanţă a rămas în aroma ei...să fie oare sunetul viorii lui Rigo, ce îl auzim când luăm o îmbucătură ?
 Reţeta realizată de noi provine  de la celebrul cofetar Soica, din Timişoara.

 3 linguri cacao
75 g făină
 ¼ linguriţă sare
 3 linguri lapte 
3 linguri de ulei
un pachet de zahăr  vanilat 
 3 ouă 
 150 g  zahăr 

 Se încălzeşte cuptorul la 175 grade. Se tapetează tava cu hârtie de copt. Se amestecă făina cu cacao şi
 sare. Se amestecă uleiul, laptele şi zahărul vanilat. Se mixeaza ouăle și zahărul timp de trei minute. . Se adaugă jumătate din cantitatea de făină și cacao, jumătate din lapte şi apoi cantitatea rămasă din ingrediente. Se toarnă aluatul în tavă și se coace 15 minute. Se lasă la răcit.
 Crema:
 2 linguri rom 
 1 ½ linguriţă gelatină
zahăr  vanilat
 75 g zahăr pudră 
 20 g cacao 
500 g de frișcă

Glazura: 
75 ml apă se fierb cu 75 ciocolată rasă şi o lingură unt.

Se dizolvă gelatina în rom. Se încălzeşte, se adaugă vanilia, se lasă la răcit. Se amestecă zahărul cu cacao. Se bate frişca, se adaugă cacao cu zahăr apoi  gelatina şi se mai bate un pic. 
Se taie blatul în două, pe lungime. Pe primul blat se intinde crema de frișcă, se lasă la rece, cel de al doilea blat se unge consecutiv cu gem de caise si glazura de ciocolata. Asamblam  apoi prăjitura, tăind cuburi potrivite din blatul cu glazură , pe care le așezăm  peste cremă. 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu