luni, 30 decembrie 2013

Mere in aluat (Bourdelots aux pommes)





Mere întregi  în aluat - pe numele lor original  "Bourdelots aux pommes" -  constituie un desert tipic pentru Normandia, ţara merelor, a cidrului şi a licorii calvados, un gen de rachiu de mere. 
 O regiune minunată această Normandie, în Nordul Franţei, la ocean. Expusă în Evul Mediu timpuriu  invaziei wikingilor, până când, în 911, Charles le Simple, regele carolingian, plictisit şi îngrijorat de aceste escapade,  i-a oferit conducătorului lor, Rollo, un danez înalt şi voinic, pe care nici un cal nu îl putea ţine în spinare, spune legenda, să îi cedeze această reguine. Rollo s-a creştinat, a acceptat să fie vasalul lui Charles, iar Normandia  este singura regiune din Franţa care se laudă cu un certificat  de naştere prin tratatul dintre cei doi la Saint-Clair-sur-Epte. Urmaşul lui Rollo este nici mai mult nici mai puţin decât William Cuceritorul, care va ocupa Anglia în 1066.


In rețetele vechi din Normandia,  merele se scobesc, se umplu  cu zahăr, peste care se toarnă un pic de calvados,  această adancitură este acoperită cu un dop de unt, iar apoi se invelesc in aluat. Initial, in gospodăriile ţărăneşti,  merele  se inveleau in aluat de pâine  si erau coapte in cuptorul de pâine, ca un "produs secundar" al coacerii pâinii.
 Toate acestea le-am aflat din pagina asociatiei Confrérie des Gouste-Bourdelots du Bocage Athisien, care veghează ca acest desert tipic normand să nu se piardă și să fie considerat o specialitate locală. 


Iată varianta Mioarei din" Elle à table " . 


 Pentru patru porţii: 
 8 mere nu prea mari, în aşa fel încât prin coacere să se înmoaie 
 2 foi de aluat franţuzesc congelat (250-300g) 
1 ou 
o linguriţă de zahăr 
30-40g unt foarte bun şi proaspăt
 nişte gem  (eu am pus de afine) 
 câţiva sâmburi de nucă


 Cuptorul se încălzeşte la 210 grade.

Merele se curăţă de coajă şi se scoate mijlocul cu un cutit.
Din aluat se taie 4 rondele destul de mari, atât cât să poată înveli merele.
Fiecare măr se pune pe câte un astfel de rondel de aluat, se plasează  în mijloc unt, gem şi sâmburele de nucă.
Merele sa învelesc în aluat şi se ung cu oul bătut în care s-a adăugat şi zahărul. 
Din resturile de aluat se taie fâşii care, la rândul lor, se ung cu ou şi zahăr şi se lipesc în jurul merelor, precum cercurile în jurul unui butoi.

Merele se pun într-o tavă, pe hârtie de copt, şi se dau la cuptorul încălzit la 210 grade timp de 15 minute, după care temperatura se scade la 180 grade şi se mai lasă încă 35-40 de minute. 


Servim cu smântână  si, dacă avem, un pahar de cidru! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu