vineri, 20 decembrie 2013

Tocăniţă de porc mistreţ

A venit iarna, a început sezonul de vânătoare, se apropie Crăciunul şi Anul Nou, când să mănânci o asemenea bunătate, dacă nu acum? 


"Eu aş mânca tot anul"...spune Mioara şi, vă rog să mă credeţi, ea se pricepe la vânat. 
În tinereţea noastră, soţul ei, Nuţu, era vânător şi, în sezon, duminică de duminică, bătea dealurile, împreună cu Cora, căţeluşa, şi aducea acasă când un fazan, când un iepure...Pe masa lor poposea, nu rareori, câte o pulpă de căprioară, sau carne de mistreţ, căci şi tatăl lui Nuţu era vânător... 
Carnea de vânat e una sănătoasă, fiindcă animalele trăiesc libere, mănâncă ce le oferă natura şi au, zice Mioara, o moarte decentă. 
Aşa că azi vom găti o tocăniţă de porc misteţ. Un meniu potrivit în prima zi de Crăciun! 


 Pentru 4 persoane: 
 500 g carne de vânat (porc mistreţ, în cazul acesta)
 50 g untură (e important să fie untură, nu ulei. Eu n-am avut untură de porc, am folosit untură de gâscă) 
2 cepe potrivite sau una mare
 5 căţei de usturoi 
300 ml vin roşu bun 
 50 ml sos de soia închis la culoare
 piper negru măcinat 
câteva boabe de ienupăr (merg formidabil la carnea de vânat)
 rozmarin 
500 g ciuperci (gălbioare sau  alte ciuperci de pădure) 
2 linguri de smântână 
1 lingură de făină pentru sosuri

 Se căleşte carnea tăiată bucăţi în untură, se adaugă ceapa, usturoiul şi se călesc vreo 5 minuteîmpreună. Se adaugă condimentele, sosul de soia şi vinul, câte puţin, amestecând. Se lasă totul
 să fiarbă la foc mic cam o oră, tot amestecând din când în când şi mai adăugând apă, dacă trebuie. Când carnea e moale, se adaugă ciupercile, se mai fierbe vreo 10 minunte, apoi se adauga făina şi smântâna şi se mai lasă 1-2 minute pe foc.
 Se serveşte cu cartofi fierţi sau cu găluşte de făină şi, neapărat, cu sos de merişoare sau cu jeleu de coacaze roşii. 
Mai trebuie şi un vin roşu bun. 


"Eu vă recomand un Marqués de Riscal - Rioja- 2009. O combinaţie delicioasă! " spune Mioara.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu