sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Chiftele grozaveAm făcut, probabil ca orice femeie de vârsta noastră, ne spune Mioara,  de sute de ori, chiftele, aşa că termen de comparaţie atunci când spun că aceasta este cea mai grozavă reţetă de  chiftele EVER!Haideţi să o încercăm! 
Nu vă lăsaţi iritaţi de cantităţile exprimate in dl, luaţi o ceaşcă de 200 ml, măsuraţi cu ea, gata! 
În ţările nordice, ca la americani, acesta este modul de măsurare a ingredientelor, fie lichide, fie solide. În decilitri sau, simplu, în cups. Practic, dacă nu ai un cântar la îndemână! 

Pentru aproximativ 35-40 de chiftele

 1 kg carne: ½ de porc + ½ de vită 
 2 dl pesmet
 3 dl lapte (sau lapte amestecat cu smântână lichidă) 
2 ouă
1 ceapă mai mare sau două cepe mici 
3-4 căţei de usturoi 
50g unt Sare
 Piper 

 Pesmetul se amestecă cu laptele într-un castronel şi se lasă aşa cam 20 de minute.
Ceapa se taie foarte mărunt şi se căleşte  puţin (fără să se ardă, bineînţeles).
Carnea se amestecă cu sarea, piperul, oul, ceapa călită, pesmetul care a absorbit laptele, usturoiul zdrobit şi se amestecă bine, dar nu prea mult, totuşi, ca să nu devină o pastă.
Se formează chiftelele cu mâna umedă. Eu le fac nu prea mari, cam de 3-4 cm în diametru.
Se prăjesc în ulei, la foc mai mare la început, până primesc culoare, apoi  la foc mai mic, scuturând tigaia, la început, ca să nu se prindă de fund. Cel mai bine chiftelele se întorc cu un cleşte pentru bucătărie, care, de altfel, e unealta cea mai potrivită de întors orice bucată de carne care se prăjeşte. Dacă se înţeapă, iese tot sucul din ele şi devin mai uscate. Cine vrea poate să le dea şi prin făină, înainte de a le prăji.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu