marți, 15 decembrie 2015

Budincă de cornuri





Budinca de cornuri, ca și cea de pâine, este o modalitate foarte bună de a valorifica " deșeurile " de pâine. Unul din sloganurile copilăriei mele era: " Pâinea nu se aruncă!". Eu încerc și azi să mă conformez si cumpar doar atâta pâine cât pot consuma, dar câteodata e bine să avem la îndemână astfel de rețete de valorificare. De altfel combinația intre pâine și lapte e minunată, iar aroma de vanilie, irezistibilă ! Este și un desert care se potrivește bine iarna, cănd oferta  de fructe proaspete e mai precară...când, poate, nu avem chef de înghețate sau de mousse, ci  de ceva mai consistent...să ne țină cald...

În vremea amintitei copilăriei, când eu si Mioara eram în clasa cincea-șasea la liceul Eftimie Murgu din Timișoara,  existau niște cornuri de 25 bani. Cornuri care arătau exact așa cum trebuie să arate, în formă de semilună,  aveau o coajă crocantă și un miez moale și fooarte bun la gust.  Adesea, fie după scoală, fie în pauză, fugeam la brutăria de lângă poșta mare să ne luăm câte un corn. Acestea erau cele mai potrivite și  pentru budinca noastră. Când mi-a povestit Arjana că a preparat budinca, exact așa a spus: " cornurile acelea nu mai sunt...am luat batoane de lapte a căror miez seamănă mai mult cu cel de cozonac". În decursul anilor s-a schimbat sortimentul...budinca însă e la fel de apetisantă și, pentru că e un desert "clasic", ne-am gândit ca că vă veti bucura de ea!

Ingrediente:
  • 8 – 10 cornuri cu lapte
  • 50 g unt
  • 200 g fructe confiate
  • 5 ouă
  • 400 ml lapte
  • 4 – 5 linguri zahăr
  • 2 linguri gem de caise
  • un pachețel de zahăr vanillat

Se unge cu unt un vas termorezistent mai adânc. Se taie cornurile felii și se ung cu un strat de unt. Se așează câte un strat de cornuri, acoperind cât mai compact tava, se presară fructele confiate tăiate bucăți și se repetă acțiunea până se umple vasul pe trei sferturi.

Se amestecă spumos gălbenușurile cu zahărul, se adaugă laptele și se pune compoziția pe foc până se încălzește și zahărul e complet dizolvat. Se toarnă peste cornuri apăsând cu o lingură cornurile să se acopere bine cu lapte. Se pun în cuptorul încins si se lasă cam 20 minute. Între timp se bat albușurile spumă. Când spuma e bătută încorporăm gemul de caise și se mai batem puțin. Se toarnă spuma deasupra budincii și se mai lasă în cuptor până se rumenește.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu