miercuri, 16 decembrie 2015

Zuccotto





Aveți nevoie de o idee de tort pentru Craciun? Zuccotto, tortul preferat al italienilor!

Ingrediente:
3 ouă,
125 zahăr praf,
100 g făină,
25 g cacao,
25 g unt topit şi răcit,
30 ml vişinată,
30 ml coniac,
300 ml smântână grasă,
50 g zahăr,
50 g fistic prăjit tăiat bucăţi,
50 g alune prăjite bucăţi,
40 g ciocolată neagră superioară bucăţi,
50 g cireşe confiate,
330 g ciocolată neagră topită,
25 g ciocolată albă.

Se încălzește cuptorul la 180 grade. Se căptuşeşte o formă de 1 litru cu folie plastic (preferabil rotundă). Se ung 2 forme de copt rotunde de 25 şi 15 cm şi se tapetează cu hârtie.

Se bat ouăle cu zahărul praf, cu telul pe bain-marie, până amestecul devine uşor. Se ia de pe foc şi se bate în continuare să se răcească. Se încorporează făina cernută şi cacao; se amestecă uşor. Se încorporează untul topit (nu fierbinte). Se toarnă în forme și se coc 10 minute,până aluatul devine ferm la atingere. Se lasă  aluatul la răcit.

Cu blatul mai mare se căptușește forma rotundă (eventual se mai fac cîteva crestături cu cuțitul să se așeze mai bine). Din aluatul mic se taie un disc de diametrul bolului. Se însiropează ambele porții de aluat cu vișinată și coniac, iar in cazul în care vor mânca copii, cu un sirop de vișine.

Se bate smântâna de frișcă  cu 50 grame zahăr şi se împarte în două părți egale. În prima jumătate se adaugă alunele, fisticul, fructele confiate şi ciocolata bucăţi. Se toarnă această cremă pe fundul bolului, se egalizează. Se răceşte 30 de minute. Se amestecă cealaltă jumătate cu o treime din ciocolata topită. Se toarnă peste prima cremă şi se egalizează. Se pune capacul pe aluat.Se răceşte din nou 30 de minute. 

Se scoate tortul din forma prin răsturnare, cu mare grijă, se glazurează cu restul de ciocolată topită, se lasă la răcit. Se topeşte ciocolata albă care se aplică cu o furculiţă în fire subțiri.




Foarte arătos și de mare succes ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu