Secretul este un vas de ceramică gros, sau din aluminiu cu teflon, al meu este de ceramică, detașabil, în care se poate și servi mâncarea, si o mantie de metal, care încălzește cel mult la 98 de grade. Are două trepte, hogh 98 de grade și low , 92 de grade și mai are și o funcție de păstrat la cald mâncarea.
Gătirea necesită foarte puțină apă și practic deloc grăsime, sau doar un pic pentru gust. Consumă mult mai puțin curent decât cuptorul clasic.
Eu l-am primit recent si am gătit deja diverse, dar ceea ce vreau azi să vă prezint este această mâncare de fssole care a iesit foarte gustoasă.
E adevărat, am recurs la un truc, am cumpărat fasolea gata fiartă la conservă. Dar asta doar pentru că nu m-am planificat prea bine. Recomandarea este în cazul fasolei și a altor legume uscate o prefierbere rapidă înainte de a fi introduse în crockpot împreună cu carnea și alte legume.
Această fierbere sub capac, la temperatură redusă imită intr-o formă modernă gătitul pe vatră în vas de pământ. Abia aștept sA gătesc niște sarmale!
Dar haideți să vă descriu rețeta.
300 g de costiță de porc afumată
O ceapă
Un morcov
2-3 căței de usturoi
O bucată de țelină
2 conserve mari de fasole pe care le puteți înlocui cu 500 g de fasole boabe înmuiata și prefiartă cam 15-20 de minute
O lingură de făină
O lingurița de boia
2 linguri de ulei
Sare
O lunguriță pastă de gulaș ( pentru că am avut )
O linguriță de cimbru uscat
Am mărunțit legumele, am curățat și feliat ceapa și usturoiul și le-am plasat pe fundul vasului de ceramică a oalei noastre electrice . Am spălat coastele si le-am adăugat . Am programat crockpotul la 4 ore, high, adică 98 de grade .
După două ore am adaugat cele doua conserve de câte 420 de grame . Vasul meu are o capacitate de 6,5 l .
Am mai lăsat sa fiarbă încet încă doua ore.
Am încălzir uleiul într-o tigaie, am presărat făina, am prajit un pic. La fasole rântașul poate fi ceva mai închs, îi dă o aromă de caramel. Am adaugat boiaua și pasta de gulaș si am luat de pe foc. Am turnat în fasole în ultimele 10 minute de fierbere lentă . De altfel evitați să ridicați capacul, mai ales în prima parte a fierberii. Scăderea temperaturii prelungește timpu de fierbere.
Am putut servi musafirilor o fasole delicioasă !
Rețeta se poate desigur adapta și la un mod clasic de pregătire, în oală, pe plită, dar tot cu o fierbere înăbusită și înceată.
Am servit cu ceapă roșie crudă ! Merge însă de minune cu o salată de varză murată !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu