Sigur că are o legatura cu disponibilitatea acestor fructe, deci a devenit popular pe la mijlocul secolului XX, când deja nu era o problema sa transporti banane fară să se strice și când s-a descoperit praful de copt care a facut posibilă coacerea prajiturilor fară timpul , efortul și straduintele pe care le implică aluatul crescut pe bază de drojdie .
Gurile rele spun ca Banana bread este o inventie a gospodinelor zgârcite care nu vroiau să arunce bananele deja prea moi. Acum acest argument intră in categoria modernă anti consum excesiv : salvati alimnetele de a fi aruncate ! Oricum după 1930 reteta nu lipsește din cărțile de bucate din State, se servește la restaurante nepretentioase pe marginea oricărui High Way, a intrat în Suropa odată cu americanii și la noi s-a răspândit de când cu Internetul si de când se găsesc banane .
Eu una am primit retețeta de la Arjana pe care o cunoasteti, si ea a gasit-o in blogul "mazilique.ro" , pe care de altfel vi-l recomand, in cazul in care simtiți nevoia sa va largiți orizonturile virtuale in afara "bucătăriei " noastre.
Am ezitat un pic, poate și voi, căci nu mi-am putut închipui ce gust are un chec cu banane zdrobite si pe deasupra coapte la cuptor. Interesant dar adervarat, nici urmă de gust( prea intensiv ) de banane , ba aș spune chiar deloc. Zemos, decent dulce, spornic, creste frumos si salveaza de la aruncat bananele ce tind sa devină brune . Daca aveti niste nuci prin casă, nu strică . Nu vă dați inapoi de la un pic de coajă rasă de lămâie sau portocală .
Ideea insă este: am cumpărat banane in speranța că le vor mânca copii, magneziu, etc.
Degeaba , stau pe pervaz, se înegresc încet...și deci : Banana bread. În această formă le vor mânca sigur și magneziul, ca microelement , nu se distruge la cald, fiind un metal. Ura !
Un alt scenariu: magneziul ajută la crampele musculare nocturne. Nu, nu tot checul odată, cât o fi de bun. Puțin câte puțin, dimineața la cafea.
Un alt scenariu: magneziul ajută la crampele musculare nocturne. Nu, nu tot checul odată, cât o fi de bun. Puțin câte puțin, dimineața la cafea.
Pentru un chec avem nevoie de :
- Trei banane coapte plus o jumătate pentru decor
- 200 g zahăr
- Două ouă
- 250 g de făină
- 120 g de unt
- 1/2 lingurița de sare
- O linguriță rasă de bicarbonat de sodiu sau praf de copt
- 70-100 g de nuci zdrobite obțional ( eu nu am pus )
- Zahăr praf pt decor
Am amestecat într-un vas făina cernută cu bicarbonatul de sodiu și sare, in alt vas am frecat untul cu zahăr spumos și apoi am adăugat ouăle și bananele zdrobite bine cu furculița sau cu blenderul . Unim cele două componente lichid și solid, dacă vrem ăsta e momentul să încorporăm nucile repartizându-le uniform. Pregătim o formă de chec unsă bine și tapetată cu faină sau pur și simplu tapetată cu hârtie de copt. Turmăm compoziția decorăm pe mijloc cu un rând de felii de banane, presărăm cu zahăr pudră ceea de va creea la sfărșit o crusta caramelizată care face toți banii .
Coacem la cuptor la 180 de grade pe șina din mijloc aproximativ 50 -60 de minute.
Încercam dacă e gata cu un bețișor care la scoatere trebuie să fie curat
Mulțumesc, Mazilique !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu