Cred, de altfel, că se poate mânca și ca un fel de sine stătător intr-o zi fară carne .
Mie imi place prazul și mă întreb deseori de ce l-am ocolit cu ani în urmă. Este o legumă ce crește fără prea multă bătaie de cap în grădină, e spornic, are o dulceața pe care ceapa nu o are, poate fi folosit la supe, la mâncăruri cu rosii și măsline , aveti aici un exemplu praz cu măsline și, percum vă voi arăta acum, și într-un pilaf vegetarian.
Pentru patru porții avem nevoie de :
- 4 fire de praz
- O ceapa
- O cană de orez
- 4 roșii
- Două cani de supă de pui sau zarzvat ( chiar din concentrat bio de supă )
- O lingură de ulei neutru
- O lingură de ulei de măsline
Curățăm si taiem prazul rondele, curățăm și mărunțim ceapa. Spălăm , oparâm și cojim roșiile. Le întepărtam coterul si le tăiem felii .
Încungem într-o cratiță uleiul, calim foarte ușor ceapa, atât cât să se immoaie, adăugăm orezul si amestecăm pe foc de câteva ori fără să il lăsăm să își schimbe culoarea .
Opărâm prazul cu apă fierbimte și îl scoatem pe o strecurătoare să se scurgă bine apa.
Punem orezul cu ceapa într-o formă termorezistentă, săram și piperăm având un pic grijă cu sarea. Adăugăm prazul și feliile de roșii decojite și turmăm apoi supa de zarzavat sau de pui , pe care am pregătit-o în prealabil .
Dăm la cuptorul incins la 175 de grade cam o oră, până eate absorbit tot lichidul . Cănd scoatem ghiveciul din cuptor îl stropim cu o lingură de ulei de măsline.
Acest ghiveci poate fi consumat cu o salată verde sau fară , răcit la temperatura camerei și astel e un fel ușor și racoros de vară.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu