sâmbătă, 4 aprilie 2020

Piure de conopidă la cuptor

  1.                                             


Acest pseudosuflee poate constitui un fel în sine dacă e servit cu o salată verde sau poate însoți în mod elegant o friptură . În ambele variante e demn de a fi încercat. 

Doresc să fac o precizare în legătură cu verdeața inclusă,cepșoara.  În literatura de gătit, ca  să mă exprim așa, fie ea tipărită, fie conținută în bloguri sau alte pagini virtuale, apar, în ultimul timp,  tot felul de termeni străini pe care autorii, din comoditate, îi preiau ca atare fără să caute în dictionar termenul românesc consacrat. E vorba în general de ingrediente care sunt mai puțin folosite în bucătaria tradițonală sau, care, au dispărut de pe piață in vremea raiului comunist. Un astfel de exemplu este salata de toamnă pe care unii o numesc în mod greșit valeriană sau această aliacee, care seamăna putin cu ceapa verde, care apare sub numele de chives, preluat din engleză și care se cheamă cepșoară , arpagic sau ai tufos conform dictionarului etnobotnic al lui Alexandru Borza, unul dintre cei mai cunoscuti botaniști din Europa. 
Iatä despre ce este vorba, ca sä ne lämurim definitiv : 



                                        




Fiecare scrie cum vrea , și stiu că este foarte apreciat, mai ales de cititoarele tinere , un fel de ghiveci de română cam neaoșă amestecată cu engleză mai mult sau mai puțin corectă,dar eu nu sunt pentru, sunt chiar decis împotrivă ! Fiecare cuvânt scris este un act de educație. De ce în direcția aceasta? 
Englezii sau italienii nu iși combină limba cu cuvinte spaniole sau indiene sau mai stiu eu ce. Nu văd de ce am face-o noi, cu atât mai mult cu cât nimeni nu vorbește așa. Atunci, de ce să scriem? 
Oricum,acest stil mi se pare la fel de caraghios ca sclifoselile franțuzite ale coanei Chirița, în caz că mai stie cineva cine e coana Chirița!

Dar ce făcui, muică ? Mă intinsei în perorații teoretice sterile ! 

Hai să trecem la treabă ! 

Ingrediente pentru porții:
O conopidă de mărime mijlocie
Patru felii de șuncă afumată fără grăsime
Trei căței de usturoi
150 grame iaurt
O lingură de unt
O lingură de cepșoară mărunțită
O mănă de cașcaval cheddar ras
sare
piper


Se curăță conopida buchețele și se fierbe într-o oală cu apă sărată împreună cu usturoiul. Se scurge de apă și se pune într-un castron împreună cu iaurtuntsare și piper. Se prelucerază în blender până compozitia devine un piure spumos. Se adaugă frunzele de ceapa ciorii, se amestecă și se pune totul într-o tavă termorezistentă unsă în prealabil.
Deasupra se plasează bucăți de șuncă și se presară cașcavalul ras. Se lasă  în cuptorul încins câteva minute până se topește brânza și totul are o nunață roșiatică de crustă crocantă! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu