luni, 5 aprilie 2021

Likör de oua

 



Buna dimineata, prieteni ! 

Azi vreau sa va propun o reteta care sa va faca mai placuta Vacanta de Pasti . De data asta nu o prajitura ci ceva lichid si cu alcohol. care insa se potriveste , dupa mine, de Pasti. mai ales in lunea mare,  cu o  prajitura, dupa masa:  Un paharel de likör de oua facut in casa. dar ce sa ne batem capul, spuneti voi ? Doar putem cumpara ! 

Nu e mare bataie de cap, spun eu !  Este o bucurie sa il prepari singur. Am reteta ideala, de la o sursa de mare incredere. 

Dar pentru asta, o mica poveste.

 Precum stiti, inca de la inceputul secolului XX Timisoara a fost un oras industrial. Puteti spune ce vreti, cultura etc. Nu, Timisoara a fost , in cadrul Imperiului, un oras industrial, printre cele mai dezvoltate. A avut fabrica de zahar, de tigari, mai multe mori, fabeica de palarii, de pantofi, filaturi de lana, fabrica de stofe , de sapun , de vopsele si, nu in ultimul rand, o fabrica de spirt. Din toate s-a ales praful, dar asta e alta poveste, poate instructiva, dar nu vesela. 

Scurt inainte de razboi si  inainte de nationalizare, proprietarul fabricii de spirt era un onorabil Dr, Kimmel. Reteta mea de likör de oua este reteta acestui domn. Din pacate nu am reusit sa aflu mai multe despre biografia acestui domn, in afara faptului ca a fost bunicul unei colege de servici, va sunt recunoscatoare daca imi oferiti amanunte. 

Oricum, numele a fost pentru mine garantie, am incercat-o, a reusit si m-am gandit ca poate doriti si voi sa o incercati. Cantitatile le puteti, desigur, schimba, proportional.

Avem nevoie de :

500 g de zahar

praf vanillat sau miez de baton de vanilie

100-150 ml de apa

Cinci  oua

250 ml de lapte

250 ml de alcohol de preferinta de 96%

Stiu ca nu e usor de procurat, puteti inlocui si cu rom, de 50% sau 80 % daca nu aveti alta solutie.

Nu va recomnad nici vodca, nici gin, nici tuica ( doamne fereste ! ) 

Din apa si zahar fierbem la foc mic un sirop legat. Il incercam daca e gata prin a turna cu grija un fir subtire de sirop,o picatura, intr-un pahar de apa rece. Daca picatura se dizolva pe fundul paharului, fierbem siropul in continuare. ideal este sa prindem momentul oportun, in care picatura de sirop ramane in mod vizibil in paharul cu apa. Atunci il luam de pe plita, il racim prin amestecare pana are temperatura corpului. Daca siropul e prea inchegat se va zaharisi. Nu cadeti in panica, adaugati  100 ml de apa si il fierbeti din nou. 

Adaugam pe rand in siropul racit ouale intregi, omogenizand de fiecare data. Apoi adaugam in fir subtire laptele amestecand continuu, si la sfarsit alcoholul. 

Turnam likörul in sticle curate si uscate si il lasam sa se matureze una doua saptamani . Se pastreaza bine daca rezistam sa nu il bem !

Va doresc mult succes !



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu