Să ne mai bucurăm de sezonul căpșunilor, alături de Arjana, autoarea acestui
"desert din căpşuni si zabaione".
Ingrediente pentru 6 porții:
750 grame căpșuni
200 grame pișcoturi
Ciocolată rasă și cereale crocante pentru ornat
Zabaione:
6 gălbenușuri
200 grame zahăr
200 ml vin de Marsala
sau vin spumant dulce
200 ml frișcă
Zabaione, în original "zabaglione", este
o cremă din ouă, zahar şi vin dulce , inventată, se pare, de un celebru bucătar
al Renaşterii, Bartolomeo Scappi, angajat
la Vatican. El a publicat, în 1570, o
carte , Opera, cu peste 1000 de
reţete, în care propune şi tehnici noi de preparare a alimentelor. Pentru
meritele sale, a primit titlul de "mazziere" – persoană răspunzatoare
de ceremoniile papale. A murit în 1577 şi a
fost înmormântat în biserica – zisă “a bucătarilor” – Santi Vincenzo e Anastasio
alla Regola.
Dar hai să vedem cum realizăm un zabaione spumos. Ce
ne spune Arjana:
Se amestecă gălbenușurile cu zahăr și se pun în bain-marie, amestecând
continuu. Când compoziția devine cremoasă, se adaugă vinul în mai multe tranșe. Se fierbe în continuare, până ajunge la
consistența unei smântâni grase. Se lasă la răcit și se amestecă cu frișca bătută.
Desertul se poate servi în cupe individuale sau
într-un vas mare. Eu am optat pentru un vas mai mare.
Se curăță și se spală fructele, se lasă la scurs în
strecurătoare.
Se pune un strat de pișcoturi, se însiropează cu vinul utilizat la
zabaione, se pune un strat de cremă, un strat de căpșuni și se repetă straturile. Se poate orna după
preferințe, eu am utilizat fulgi de ciocolată și cereale. Se lasă în frigider cîteva ore
înainte de servire.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu