sâmbătă, 22 iunie 2013

Desert din Capşuni si Zabaione



Să ne mai bucurăm de sezonul căpșunilor, alături de Arjana, autoarea acestui "desert din căpşuni si zabaione".



Ingrediente pentru 6 porții:

750 grame  căpșuni
200 grame pișcoturi
Ciocolată rasă și cereale crocante pentru ornat


Zabaione:

6 gălbenușuri
200 grame zahăr
200 ml vin de Marsala sau vin spumant dulce
200 ml friș

Zabaione, în original "zabaglione", este o cremă din ouă, zahar şi vin dulce , inventată, se pare, de un celebru bucătar al Renaşterii, Bartolomeo Scappi,  angajat la Vatican. El a publicat,  în 1570, o carte , Opera, cu peste 1000 de reţete, în care propune şi tehnici noi de preparare a alimentelor. Pentru meritele sale, a primit titlul de "mazziere" – persoană răspunzatoare de ceremoniile papale. A murit în 1577 şi a  fost înmormântat în biserica –   zisă  “a bucătarilor” – Santi Vincenzo e Anastasio alla Regola.

Dar hai să vedem cum realizăm un zabaione spumos. Ce ne spune Arjana:

Se amestecă gălbenușurile cu zahăr și se pun în bain-marie, amestecând continuu. Când compoziția devine cremoasă, se adaugă vinul în mai multe tranșe. Se fierbe în continuare, până ajunge la consistența unei smântâni grase. Se lasă la răcit și se amestecă cu frișca bătută.
Desertul se poate servi în cupe individuale sau într-un vas mare. Eu am optat pentru un vas mai mare.
Se curăță și se spală fructele, se lasă la scurs în strecurătoare.
Se pune un strat de pișcoturi, se însiropează cu vinul utilizat la zabaione, se pune un strat de cremă, un strat de căpșuni și se repetă straturile. Se poate orna după preferințe, eu am utilizat fulgi de ciocolată și cereale. Se lasă în frigider cîteva ore înainte de servire.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu