luni, 11 ianuarie 2016

Tort Pavlova pentru Crăciun

                                    


Suntem preocupati sa punem pe masa de Craciun ceva iesit din comun, festiv si gustos, si tot mai mult pregatim, pe langa preparatele tradiționale, și rețete noi, inspirate din alte bloguri sau din reviste. Am dreptate, dragi prieteni?

Anul acesta, ca și în alți ani, am sărbătorit Crăciunul cu Mioara și familia ei și am pregătit, pe lângă beigli cu nucă și mac și acest tort Pavlova, dar în haine de Crăciun. Mioara a fost actorul principal.

Sursa de inspirație a venit de la James Martin, chef care are o emisiune de gătit la BBC,   Canalul BBC Food.
Am adaptat rețeta la nevoile proprii. Diferența  față de o Pavlova normală ( aveți rețeta  aici ) constă,  în afară de forma în care coacem bezeaua,  și în umplutura de fructe ce se fierb într-un sirop aromatizat cu arome specifice de iarnă, cuișoare și scorțișoară, portocale și lămâie.

Noi am fost foarte mulțumite de rezultat. Sper să va placă și vouă ! 


Iată rețeta : 


Pentru bezea:

  • 6 albușuri fără urmă de gălbenuș
  • 300 g de zahăr tos
  • o lingura de otet sau zeama de lamâie

Pentru umplutură

  • o linguriță de coajă rasă de lămăie
  • o linguriță de coajă rasă de portocală 
  • un baton de scorțișoară 
  • câteva cuișoare
  • 300 g de fructe de pădure congelate 
  • 150 g de zahăr,
  • 500 de g de frișcă 
  • miezul de la un baton de  vanilie 
  • o lingură de zahăr praf 
Batem albușurile spumă,  iar când spuma e deja tare adăugam zahărul si lingura de otet sau zeama de lamâie si batem mai departe până obtinem o bezea lucioasă și tare  care rezistă la răsturnatul bolului. Introducem crema de bezea într-un con de pânza sau de plastic cu un orificiu corespunzător si o întindem pe hârtia de copt într-o tavă mare, dându-i o formă de brad. Din restul de bezea realizam si un contur mai înalt, ca sa pregătim locul unde va veni umplutura.

Coacem la foc foarte mic, la 100 de grade , timp de două ore, până bezeaua e tare si s-a uscat la suprafață.

Intre timp, din 150 de grame de zahăr, coaja de lămâie și de portocală, cuisoare si scortișoară fierbem un sirop mai gros. La sfârșit scoatem bețele de cuișioare și scorțisoara si introducem fructele de padure (păstrăm câteva pentru decor ) pe care le-am decongelat și scurs într-o sită. Lasăm crema de fructe să se răcească  si să se gelifieze un pic.
Batem frisca și adăugăm  miezul de la  un baton de vanilie și zahărul praf.

Asamblăm totul întinzănd fructele peste bezea, adăugând frișca bătută și la sfârșit decorăm cu fructe, mimând globurile. 




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu