luni, 27 aprilie 2015

Prăjitură simplă cu rubarbă





Lume, lume ! Prăjitura ideală! Pentru gospodine și negospodine, pentru doamne , domni si domnisoare, pentru pesoane ocupate, stressate, nepricepute sau pur si simplu comode ! Prajitura  ce o poti face daca nu ai nici cântar nici sucitor ! Prajitura ideală pentru cei care adora simplitatea și rapiditatea !  Intr-un cuvânt , ca sa nu mai lungim vorba:  prajitura turnată masurată  cu ceașca ! 
Hai, recunoasteti ! Mai simplu nu se poate ! 

Cât despre rubarba...tulpinile care oficial sunt considerate legume, apar in gradina mult inaintea primelor fructe si ne asigura ceva vitamine, dupa iarna lungă și grea. Rubarba .apare cam in acelasi timp cu măcrișul...ceapa verde si ridichile...si se potriveste de minune cu martipan,migdale, ciocolată alba și căpșune,. Ei bine, nu pot spune că suntem preitene foarte bune...Prefer, în prajitură :  vișinele  sau caisele. 
Dar la aceast vreme din an, rubarba este tot  ce găsim neimportat, netransportat peste mari și tari, neconservat, proaspat și zemos !Conținutul de vitamina C e relativ ridicat , de asemenea cel de potasiu și acid oxalic. Acesta din urmă  face ca presoanele cu afectiuni renale sau care suferă de gută să fie sfătuite să o evite. 
Rubarba e bună în compot, in gemuri și în prăjitura. Leguma ce se dă drept fruct, concetatenii  mei actuali o adoră ! 

Pentru o tava de 30/40 : 

3 cesti jimătate de făină
o ceașcă și jumătate de zahăr + înca jumătate de ceașcă
O ceașca de ulei neutral
O ceașcă de lapte
Un plic de zahăr vanilat
Un plic de praf de copt 
Patru ouă
7 tulpini de rubarbă 

Curățăm rubarba de partea fibroasă si o tăiem bucățele de 1 cm. 
Restul ingerdientelor il amestecam intr- un aluat omogen, relativ fluid, până când apar  bășicuțe, il turnam intr- o tavă de cuptor pe care am uns-o și înfăinat-o în prealabil. Presărăm bucătile de rubarba, apoi 1/2 de ceașcă de zahăr și coacem în cuptorul  incins la 170 de grade timp de 25-30 minute, până la suprafața se crează o crustă aurie.  Lăsăm să se răcească în tavă, presărăm zahăr praf. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu