vineri, 3 aprilie 2015

Lasagna à la bolognese





Mioara zice: " mie nu imi plac pastele! Eu zic: "ba mie chiar imi plac !"

 Imi plac toate pastele, dacă  sunt de calitate bună. Si cele proaspete si cele uscate, si cele inguste si cele late, si cele patrate si cele rotunde. Imi plac pastele sau cum ziceam mai demut , taiteii, si dulci si sarati. Cu nucă  sau cu mac, Imi plac macaroanele cu branza telemea...si sitti..daca lasi un pic telemeaua să  se topeasca, si se mai prinde si de fundul oalei, si rezulta o crustă  care poti sa o razi cu furculita...pă i nu te bati pe ea? 
Imi plac taiteii in supa, imi plac lastele umplute cu branza de vacă , cu gem, presarate cu pesmet . Ce sa mai spun de taiteii cu varza si cu un pic de piper? Ooof, of! Daca nu ar necesita atata timip calirea verzei. Că  nu poti pune apa, trebuie să  stai langă  ea...Dar in curand voi avea statutul comod al gospodinei, fără  alte obligatii externe! Atunci să  vedeti taitei cu varză !  
Si chiar asa, spaghetti cu un sos de rosii, sau "aglio olio", adică  mancarea saracului in Sicilia : paste cu ulei de masline si usturoi. Ah, uleiul de masline  e scump...nu insă  dacă  ai tu niste maslini in ogradă ...
Ce mai, in limba asta noua, sunt mare fan de paste !


Asa că  am hotărat să  gătesc duminica niste lasagne. In stilul classic à la Bologna! Si să  stiti că  am avut ră bdare cu sosul. Din simplu motiv că  este esential sa ai rabdare cu sosul de rosii , carne si legume. Gustul se dezvolta in timp. El devine pă stos, usor caramelizat si irezistibil dupa cam o oră , două de fiert incet la foc foarte mic. Că nu are voie sa se prindă de fundul oalei este clar, nu ?
Locuitorii orașului Bologna își asumă paternitatea rețetei originale de lasagna, desi câte case atâtea rețete, precum este cazul și altor mâncăruri  de mare popularitate.

Pentru 8 porții:

Sos bechamel : 
100g de unt
100 g de faină
1 l de lapte
Un vârf de cuțit de nucșoară rasă
Sare, piper
Sosul de carne:
500 g de carne de vită măcinată
500 g de carne de porc măcinată
Un morcov
O ceapă
2 căței de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
O conservă de pulpă de roșii de 320  g 
250 de ml de supă de legume
2-3 linguri de pastă de roșii
100 ml de vin roșu
100 ml de lapte 
Sare, piper
O lingurița de oregano proaspăt sau uscat
500 g de foi de lasagne 
3-4 linguri de parmezan ras

Pregătim prima dată sosul de carne care trebuie sa fiarbă ceva mai mult. Pentru asta curățam și mărunțim ceapa și usturoiul șl le călim intr-o lingură de ulei de măsline. În altă tigaie tot în ulei de măsline prajim la foc mic carnea. Curațam și tăiem morcovul, il intriducem în tigaia cu ceapă, lasăm să se inmoaie nițel, adăugăm carnea, supa de legume sau apă și un cub concentrat de legume, pulpa de roșii, pasta de roși și vinul. Toate pe rând. Lăsam să fiarbă incetișor, mestecând din când în când, timp de o oră, o oră jumătate. În acest timp realizăm sosul bechamel:
Tipim untul, îl amestecăm cu faina si înainte să iși schimbe culoarea turnăm puțin câte puțin laptele, fierbem totul până primeste consistența unei smântâni nu prea groase, asezonăm cu sare, piper, nucșoară. 
Foile de lasagne nu trebuie fierte, caci prin coacera la cuptor se vor inbiba cu cele două sosuri și se vor innmuia. 
Când sosul de carne e gata, adăugăm laptele, oregano și mai dregem odată cu sare și piper. 
Asamblă lasagna intr-o tavă potrivită începând cu 3 linguri de sos bechamel peste care plasaăm un rând de foi de paste, apoi sosul de carne,  iar sos bechamel, un alt rând de foi, și tot așa până treminăm ingredientele. Ultimul strat este de sos bechamel și parmezan. Dăm la cuptor, la 150-170 de grade cam 45 -50 de minute. Pastele trebuie să fie pătrunse iar suprafața crocantă. 





Chiar dacă în Italia lasagna se considera a fi. " primi piati " , eu zic că avem o cină consistentă pe care o putem pregăti dinnainte și pe care o putem savura cu prietenii la un pahar de vin roșu 






Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu