sâmbătă, 23 mai 2020

Mâncare de zuchinni cu iaurt




Clasica mâncare de dovleac o putem tot așa de bine găti din zuchinni, leguma pe care o întânim mai des in orice supermarket si vara și iarna. Cu atât mai tentată am fost să încerc cu cât prietena mea Carmen mi-a sugerat această rețetă cu iaurt sau lapte acru, deci fară rântaș .
Pentru patru porții am folosit :
Patru bucăți de zuchinni 
O ceapă roșie sau un mănunchi de ceapă verde, patrea albă 
Două roșii
Un ardei 
200 ml de lapte acru sau de iaurt 
100 ml de smântână 
O lingură de făină 
O 1/2 linguriță de boia
Sare 
O lingură de suc de lămâie sau de oțet de mere
O lingură de ulei neutru  
O lingură de mărar tocat 

Tăiem vârful și coada  de la zuchinni fără să curățam coaja, dăm legumele pe răzătorea cu ochiuri mari și sărăm . Lăsăm compoziția să se odihnească puțin și să se înmoaie. Între timp curățam o ceapă sau ceapa verde, mărințim și călim ceapa într-un vas convenabil de mare. Stoarcem dovleacul, îl adaugam la ceapa călită , mestecăm un pic, adăugăm puțină apă și fierbem până zuchinni începe să se înmoaie.Adăugam roșiile injumătățite și ardeiul spălat și curățat de sâmburi, tăiat în două bucăți. Roșiile și ardeiul au doar rolul de a adăuga o aromă proaspătă. Amestecăm făina cu boiaua, omogenizăm cu iaurt și turnăm compoziția peste zuchinni. Lăsăm să fiarbă incet .când leguele s-au înmuiat adăugăm smântâna și mărarul tocat. Sărăm dacă e nevoie și acrim cu zeamă de lămâie sau oțet de mere. La sfârșit puteți indepărta, dacă vreți bucățile de ardei si roșii care și-au făcut treaba. 
Această mâncare se potrivește de minune cu ochiuri, cu piept de pui la grătar sau cu o duladă de carne tocată cum a servit-o prietena mea Carmen căreia ii mulțumesc penteu rețetă. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu