marți, 14 februarie 2012

Clasica cremă de zahăr ars


Mioara:

Amintiţi-vă duminicile din copilărie! Prânzul începea cu o salată boeuf, continua cu supa de carne cu tăiţei sau găluşte de griş, cu şniţele şi cartofi ţărăneşti, şi asta dacă nu era sărbătoare, şi  nu mai erau şi sarmale...După toate astea, răsuflam giftuiţi şi declaram cu putere: "Nu mai pot să înghit nici măcar o îmbucătură!" Şi atunci apărea pe masă minunata, delicioasa, aromata budincă de zahăr ars! Căreia nu-i rezista nimeni!
Exact, despre ea vorbim, uşor de făcut, aproape imposibil de ratat, cremoasă, răcoroasă, cu sosul ei amărui de culoarea chihlimbarului,  de zahăr ars...


Pentru 8 portii:
8 ouă
1 litru de lapte 3,5% grăsime
200g zahăr
zahăr vanilat

150 g zahăr pentru topit şi tapetat forma

Alegem o cratiţă încăpătoare, de cel puţin 2 litri, şi, în acest recipient, topim, cu grijă, la foc mic, cele 150 de grame de zahăr. Când zahărul s-a topit, îl întindem, prin mişcări de rotaţie, pe fundul şi marginile cratiţei, în aşa fel încât să obţinem un strat uniform.
Batem, cu un tel, cele 8 ouă, cu zahăr, cu zahărul vanilat şi cu laptele rece, până se dizolvă zahărul şi obţinem un amestec spumos. Îl turnăm în cratiţa căptuşită cu zahărul caramelizat şi dăm la cuptor, în bain marie, la 170 de grade Celsius, pentru 50 de minute.
Lăsăm să se răcească un pic şi răsturnăm crema,  cu o mişcare fermă, pe un platou potrivit.

Iată încă o reţetă care e păcat să fie dată uitării!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu