Mioara :
Nu cred că e nevoie de prea multă vorbărie aici! Prăjitura noastră cu mere, pe care o făcea mătuşa mea, draga de tuşa, şi multe alte gospodine, una din reuşitele prăjituri "de casă", iat-o, în toată minunăţia ei!
1kg şi jumătate mere
20 g unt
o linguriţă scroţişoară
Pentru aluatul fraged:
400g făină
250g unt
4 gălbenuşuri
200g zahăr
puţină sare
Pentru uns:
un ou
puţin zahăr tos
Se curăţă şi se dau pe răzătoare cam 1 - 1,5 kg de mere, şi se dinstuie cu puţin unt, fără zahăr, doar cu nişte scorţişoară.
Se amestecă untul moale cu zahărul, sarea şi gălbenuşurile, până se topeşte zahărul. Pe urmă, se adaugă făina. Se frământă un aluat omogen şi se lasă 15 - 20 de minute la frigider, învelit într-o folie.
Eu întind cele două foi cu sucitorul pe o bucată de folie de plastic, pe care o pudrez bine cu făină în prealabil - altfel e greu. Pun o foaie în tava unsă, peste distribui merele dinstuite şi răcite, acopăr cu a doua foaie, înţep din loc în loc cu o furculiţă, şi ung suprafaţa cu un ou întreg, bătut, apoi presar nişte
zahăr tos .
.
Am copt prăjitura cam 30-40 de minute la 200 de grade.
După ce s-a răcit , am tăiat-o în pătrate nu prea mici! Cam 5x5 cm .
E buna si calda ! Si este desertul portivit dupa tocana de cartofi- sa-i zicem si ei, taraneasca ?
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu